της Νατάσας Βησσαρίωνος
Στη “Φωνή της Ελλάδας” φιλοξενήθηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Σουηδίας κ. Μωυσής Νικολαΐδης.
Το μαζικό κύμα μετανάστευσης από την Ελλάδα προς τη Σουηδία άρχισε τη δεκαετία του ’50 και του ΄60 όπως ανέφερε ο κ. Νικολαΐδης, και συγκεκριμένα το 1962 ιδρύθηκε η 1η ελληνική κοινότητα στην πρωτεύουσα της Σουηδίας, τη Στοκχόλμη. Στους Έλληνες μετανάστες της δεκαετίας του ΄60 που αναζήτησαν μια καλύτερη ζωή στη Σουηδία προστέθηκαν και πολλοί πολιτικοί πρόσφυγες λόγω της δικτατορίας. Οι Ελληνικοί Σύλλογοι της Σουηδίας αρχές της δεκαετίας του 1970, ήταν μετρημένοι στα δάκτυλα και αυτό κυρίως που τους χαρακτήριζε ήταν ο αντιδικτατορικός αγώνας. Ο πολυπληθέστερος ελληνικός Σύλλογος που βρισκόταν στη Στοκχόλμη, είχε επαφές με άλλους μεταναστευτικούς φορείς (Ιταλών, Φιλανδών, Κούρδων κ.ά.) και εκεί γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργίας ενιαίου μεταναστευτικού οργάνου που θα το αποτελούσαν οι ομοσπονδίες των μεταναστευτικών οργανώσεων.
Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Στοκχόλμης, εκπρόσωποι των ελληνικών Συλλόγων από τις πόλεις Göteborg, Södertälje, Norrköping και Borås ήρθαν στη Στοκχόλμη και στις 17 Δεκεμβρίου 1972, ίδρυσαν την Ομοσπονδία. Ήδη στις αρχές της δεκαετίας του ΄70, οι ξενιτεμένοι συμπατριώτες μας ήταν τόσοι πολλοί στη Σουηδία, που στις περισσότερες πόλεις είχαν ιδρυθεί ελληνικές κοινότητες και το 1972 δημιουργήθηκε η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Σουηδίας.
Σήμερα, αν και δεν έχει γίνει επίσημη καταγραφή, πιστεύεται ότι στη Σουηδία μένουν 30.000 Έλληνες, εκ των οποίων οι 15.000 μένουν στη Στοκχόλμη.
Ο κ. Νικολαΐδης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο νέο μεταναστευτικό κύμα που υπήρξε από την Ελλάδα προς τη Σουηδία την τελευταία δεκαετία λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “πρόκειται για ένα διαφορετικό μεταναστευτικό κύμα, αφού αυτή τη φορά δεν έρχονται στη Σουηδία ανειδίκευτοι εργάτες αλλά επιστήμονες”.
“Ο Ελληνισμός της Σουηδίας είναι πολύ καταξιωμένος στη Σουηδία” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νικολαΐδης και τόνισε ότι οι ξενιτεμένοι συμπατριώτες μας έχουν ενταχθεί στη σουηδική κοινωνία χωρίς όμως να χάσουν την ταυτότητά τους ενώ οι νέοι 3ης και 4ης γενιάς ενδιαφέρονται για την ελληνική γλώσσα.
Αναφορικά με την επανασύσταση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, ο πρόεδρος της ΟΕΚ Σουηδίας – που συμμετείχε και στο παρελθόν στα συνέδρια του ΣΑΕ- δήλωσε πως θεωρεί ότι είναι αναγκαίο να λειτουργήσει και πάλι ένα Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού που θα συντονίζει τους Έλληνες σε όλο τον κόσμο.
Τέλος, στο ζήτημα της πανδημίας του κορωνοϊού, ο κ. Νικολαΐδης είπε ότι “στη διάρκεια της πανδημίας, ειδικά στο αρχικό στάδιο, υπήρξε ενδιαφέρον παγκοσμίως για τον σχεδιασμό των Σουηδών και πολλοί χλεύαζαν τις κινήσεις της σουηδικής πολιτείας. Τελικά όμως, αποδεικνύεται ότι το Σουηδικό μοντέλο τελικά λειτούργησε”
Περισσότερες πληροφορίες για την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Σουηδίας: http://www.grekiskariksforbundet.se/index.php/el/