Το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο Πολυδεύκης Παπαδόπουλος
0:00
0:00 LIVE
ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  91,6 – 105,8
ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 91,6 – 105,8 Μεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342 Γραφείο Ρ 368 210 6009604 – 5 proto@ert.gr

26Μαρ2022 – Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο

H εκπομπή της 26ης Μαρτίου ήταν δίωρη.

Στο α’ μέρος της πρώτης ώρας και υπό το βάρος των αποφάσεων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για απεξάρτηση από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο της Ρωσίας, αναλύθηκαν οι εναλλακτικές λύσεις που αφορούν την ευρύτερη περιοχή μας. Στο πλαίσιο αυτό εξετάστηκαν οι υφιστάμενες και σχεδιαζόμενες υποδομές μεταφοράς προς την ΝΑ Ευρώπη φυσικού αερίου με αγωγούς και εγκαταστάσεις υγροποίησης/αποϋγροποίησης από χώρες της Μ.Ανατολής, του Καυκάσου και της Κ.Ασίας, Αξιολογήθηκαν επίσης οι προοπτικές ηλεκτρικής διασύνδεσης της Ευρώπης με το Ισραήλ και την Αίγυπτο μέσω Ελλάδας και Κύπρου. Προσκεκλημένος για τα θέματα αυτά ήταν ο Θρασύβουλος Μαρκέτος, επιστημονικός συνεργάτης της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για θέματα Γεωπολιτικής Ενέργειας και Ευρασίας, τα οποία διδάσκει και στο Ινστιτούτο Διαρκούς Επιμόρφωσης Αξιωματικών και Υπαξιωματικων Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας. Είναι, επίσης, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής και Ερευνητικός Συνεργάτης στο Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης.

Στο β΄μέρος της πρώτης ώρας έγινε μια ανασκόπηση των νέων αποφάσεων που έλαβε η ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε ό,τι αφορά τον πόλεμο της Ουκρανίας και την περαιτέρω βοήθεια προς το Κίεβο, την υιοθέτηση της Στρατηγικής Πυξίδας για την Ασφάλεια/Άμυνα της Ενωσης υπό την επίδραση της νέας ευρωατλαντικής σύγκλισης, καθώς και τις αποφάσεις στον ενεργειακό τομέα για απεξάρτηση από τη Ρωσία, αλλά και αντιμετώπιση της κρίσης των τιμών, που έχει αρχίσει εδώ και μήνες. Για την ανάλυση αυτών των αποφάσεων και την αξιολόγηση του κατά πόσον θα μειώσουν τα ελλείμματα στην ευρωπαϊκή ενοποίηση ήταν καλεσμένος ο καθηγητής αυτού του αντικειμένου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αργύρης Πασσάς. Ο ίδιος είναι και ο επιμελητής/συντονιστής ενός πανδέκτη των σχέσεων Ελλάδας-ΕΕ που κυκλοφόρησε το τελευταίο διάστημα, με τίτλο «ΕΛΛΑΔΑ –ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ: Μια σχέση από σαράντα κύματα 1981-2021», από τις Εκδόσεις ΠΕΔΙΟ.

Στο α’ μέρος της 2ης ώρας ο φακός της εκπομπής στράφηκε στα στρατιωτικά, αλλά και διεθνοπολιτικά, δεδομένα που ισχύουν πλέον για τη Μόσχα και το Κίεβο στον πόλεμο της Ουκρανίας και παίζουν καθοριστικό ρόλο ώστε η κάθε πλευρά, για τους δικούς της λόγους, να επιλέξει να συνεχίσει τη σύγκρουση ή να αναζητήσει σοβαρά μια διαπραγμάτευση. Για μια τέτοια προσέγγιση ήταν προσκεκλημένος ήταν ο δημοσιογράφος διεθνών θεμάτων της Καθημερινής και συγγραφέας Πέτρος Παπακωνσταντίνου, που αρθρογραφεί αυτή την εποχή διαρκώς γύρω από αυτά τα ζητήματα και ο οποίος στο παρελθόν είχε κάνει αρκετές αποστολές στη Ρωσία και Ουκρανία.

Στο β’ μέρος της δεύτερης ώρας και στα πλαίσια των εξειδικευμένων προσεγγίσεων που επιδιώκει η εκπομπή για το Ουκρανικό, εξετάστηκε η θέση της Ινδίας σε σχέση με τον πόλεμο και τη Ρωσία. Η Ινδία είναι η 2η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου και ανερχόμενη οικονομική και πολιτική δύναμη διεθνώς και η οποία διατηρεί ενισχυμένες σχέσεις με τη Ρωσία εξ αιτίας των αυξημένων εμπορικών συναλλαγών, κυρίως στην ενέργεια και στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, αλλά και για τον εξισορροπητικό ρόλο της Μόσχας που χρειάζεται το Ν.Δελχί στην αντιπαλότητά του με το Πεκίνο. Για όλους αυτούς τους λόγους η Ινδία δεν έχει υιοθετήσει μέχρι τώρα τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ενώ απείχε και από τα καταδικαστικά ψηφίσματα στα πλαίσια του ΟΗΕ. Για την ανάλυση των εν λόγω ζητημάτων, όπως και της προσέγγισης της χώρας μας με την Ινδία που επιδιώκει το ΥΠΕΞ, ήταν καλεσμένος ο Αστέρης Χουλιάρας, καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Ο ίδιος είναι υπεύθυνος κι ενός από τα ελάχιστα βιβλία που έχουν γραφτεί στην Ελλάδα για την Ινδία με τίτλο «Η ΙΝΔΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ –Οι σχέσεις της Ινδίας με την Ευρώπη και τον Κόσμο», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαζήση

Σύνταξη-παρουσίαση : Πολυδεύκης Παπαδόπουλος

σχετικα ondemand