Το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο Πολυδεύκης Παπαδόπουλος
0:00
0:00 LIVE
ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  91,6 – 105,8
ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 91,6 – 105,8 Μεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342 Γραφείο Ρ 368 210 6009604 – 5 proto@ert.gr

27Φεβ2022 – Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο

Μια ανατομία των κυρώσεων της Δύσης προς τη Ρωσία επιχειρήθηκε στο α’ μέρος της εκπομπής. Κι αυτό καθώς τα οικονομικά όπλα έχουν σε ένα βαθμό ξεπεράσει και τα στρατιωτικά, ειδικά μετά την απόφαση της Δύσης να αποκόψει τελικά τις ρωσικές τράπεζες από το ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών swift. O ενεργειακός τομέας εξαιρείται προς το παρόν, αλλά οι επιπτώσεις στις υπόλοιπες τραπεζικές και εμπορικές συναλλαγές της Ρωσίας θα είναι σοβαρές. Από την άλλη και οι δυτικές οικονομίες θα πληρώσουν το δικό τους αντίτιμο στις πολλαπλές αγορές και πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών που έχουν με τη Ρωσία.

Η ανάλυση των σχετικών ζητημάτων έγινε με καλεσμένο τον Κώστα Μελά, εξειδικευμένο οικονομολόγο σε θέματα διεθνούς χρηματοοικονομικής και τραπεζικής.

Η κωδικοποίηση των βασικών αποφάσεων της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ, καθώς και του ΝΑΤΟ των προηγουμένων ημερών απασχόλησαν το β’ μέρος της εκπομπής. Επίσης, έγινε μια πρώτη προσέγγιση των ευρύτερων επιπτώσεων που θα έχει ο πόλεμος στη Ουκρανία στις απόπειρες της ΕΕ για ένα ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειας και άμυνας και τις μέχρι τώρα ανάλογες πρωτοβουλίες του γαλλογερμανικού άξονα.

Προσκεκλημένος για την εξέταση των εν λόγω θεμάτων ήταν ο Γιάννης Παλαιολόγος, ανταποκριτής της Καθημερινής στις Βρυξέλλες.

Σύνταξη-παρουσίαση : Πολυδεύκης Παπαδόπουλος

σχετικα ondemand