Το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο Πολυδεύκης Παπαδόπουλος
0:00
0:00 LIVE
ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  91,6 – 105,8
ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 91,6 – 105,8 Μεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342 Γραφείο Ρ 368 210 6009604 – 5 proto@ert.gr

11Σεπ2021 – Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο (Α’ μέρος)

H εκπομπή επανήλθε μετά την καλοκαιρινή διακοπή, με μια δίωρη μετάδοση.
Το α’ μέρος της πρώτης ώρας αφιερώθηκε στο θέμα “20 χρόνια από την 11η Σεπτεμβρίου: Τι σημαίνει η έξοδος από το Αφγανιστάν;” με αφορμή την 20η επέτειο από την επίθεση στους δίδυμους πύργους, σε συνδυασμό με τον τρόπο αποχώρησης των ΗΠΑ και των άλλων δυτικών δυνάμεων από την εν λόγω ασιατική χώρα και μετά την αποτυχία της επίσης 20ετούς προσπάθειας να μεταρρυθμιστεί, όπως το εννοεί η Δύση. Καλεσμένος ήταν ο Γιώργος Παγουλάτος, Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Επισκέπτης Καθηγητής στο Κολέγιο της Ευρώπης και Γεν. Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ.
Ένα “απίθανο που έγινε πιθανό” ήταν το ζήτημα αναπτύχθηκε στο β΄μέρος της πρώτης ώρας. Ο λόγος για την ανατροπή των προεκλογικών δεδομένων στη Γερμανία και την σταθερή πρωτιά που έχουν πλέον οι Σοσιαλδημοκράτες έναντι των Χριστιανοδημοκρατών και τρίτους σε απόσταση τους Πράσινους, δύο εβδομάδες πριν τις κάλπες. Συμμετείχε ο Γιώργος Παππάς, ανταποκριτής της ΕΡΤ στο Βερολίνο.
Το πρόβλημα του πληθωρισμού που θεριεύει ολοένα και περισσότερο διεθνώς, στην ευρωζώνη και την Ελλάδα, οι προοπτικές και τα περιθώρια παρέμβασης των κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών υπήρξε το θέμα του α’ μέρους της δεύτερης ώρας. Προσκεκλημένος ήταν ο Ναπολέων Μαραβέγιας καθηγητής Ευρωπαϊκής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος του Γραφείου του Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.
Το β΄μέρος της δεύτερης ώρας ολοκληρώθηκε με τον γύρο των Βαλκανικών κρατών. Με τη συμμετοχή της Ιβάνα Τζόρτζεβιτς εξετάστηκαν τα πολύ σοβαρά επεισόδια που ξέσπασαν στο Μαυροβούνιο με την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη της εκεί Σερβικής Εκκλησίας, καθώς και το μεγάλο αντιεμβολιαστικό κίνημα που διατηρείται κυρίως στη Βουλγαρία και Ρουμανία, αλλά και στις περισσότερες χώρες της περιοχής.

Σύνταξη-παρουσίαση: Πολυδεύκης Παπαδόπουλος

σχετικα ondemand