Συναντήσεις Ολύνα Ξενοπούλου
0:00
0:00 LIVE
ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  91,6 – 105,8
ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 91,6 – 105,8 Μεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342 Γραφείο Ρ 368 210 6009604 – 5 proto@ert.gr

Συναντήσεις με την Ολύνα Ξενοπούλου | 22.01.23

Στις ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ στο ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ την Κυριακή 22-01-23 ώρα 16:00-17:00 καλεσμένος τηλεφωνικά:

Ο κ. Φώτης Παπαθανασίου Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β & Μ Θεοχαράκη και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Βάγκνερ, για το βιβλίο “Πάρσιφαλ», την επική όπερα του μεγάλου Γερμανού μουσουργού Ρίχαρντ Βάγκνερ, για τα μυστήρια του Ιερού Δισκοπότηρου. Ο θρύλος του Ιερού Δισκοπότηρου και των Ιπποτών του Αρθούρου, είναι ίσως η σαγηνευτικότερη ιστορία που μας κληροδότησε ο Μεσαίωνας. Εμπνευσμένος από τις διηγήσεις για το Γκράαλ, και τις φιλοσοφικές του αναζητήσεις, Βάγκνερ, το γράφει ” ( πρόκειται για το κύκνειο άσμα του) με σκοπό να μυήσει την ανθρωπότητα μέσα από το Δράμα και την Μουσική στα μυστήρια του Δισκοπότηρου, που φέρει την δύναμη της επανένωσης της σχέσης του ανθρώπου με το θεϊκό. Αυτή ακριβώς τη διαδρομή διανύει ο ήρωας της όπερας.

Το αριστουργηματικό αυτό έργο σε μετάφραση εξ ολοκλήρου και σχολιασμό σε βάθος από τον συγγραφέα Φώτη Παπαθανασίου κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Δαιδάλεος. Η έκδοση κοσμείται από σπάνιες γκραβούρες και φωτογραφίες της εποχής, καθιστώντας την ένα έργο υψηλής αισθητικής αξίας, πέραν της μείζονάς της σημασίας για τη μελέτη του μύθου του Ιερού Δισκοπότηρου στον Δυτικό Πολιτισμό.

Ο Φώτης Παπαθανασίου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Ιατρική στην Αθήνα και ειδικεύθηκε στην Αθλητιατρική στο Παρίσι. Ως Αντιδήμαρχος Αθηναίων , μεταξύ άλλων ίδρυσε την Τεχνόπολη και το Μουσείο Μαρία Κάλλας. Ως Μουσικός Παραγωγός στο Γ’ Πρόγραμμα, έχει παράξει πάνω από 300 εκπομπές. Έχει διευθύνει την παραγωγή περισσότερων από 400 εκθέσεις, συναυλίες, ημερίδες και άλλες εκδηλώσεις. Από το 2009 είναι Ιδρυτής και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Βάγκνερ, ενώ ήταν και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Εταιρείας Βάγκνερ από το 2008 έως το 2015. Βαθύς γνώστης της ζωής και του έργου του μεγάλου μουσουργού, έχει γράψει την βιογραφία του, ενώ έχει μεταφράσει πολλά μουσικά δράματα και δοκίμια του.

Παρουσίαση-Παραγωγή: Ολύνα Ξενοπούλου

 

σχετικα ondemand