Συναντήσεις Ολύνα Ξενοπούλου
0:00
0:00 LIVE
ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  91,6 – 105,8
ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 91,6 – 105,8 Μεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342 Γραφείο Ρ 368 210 6009604 – 5 proto@ert.gr

Συναντήσεις με την Ολύνα Ξενοπούλου | 02.12.22

«Συναντήσεις» στο Πρώτο Πρόγραμμα

Στις ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ στο ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ την Παρασκευή 02-12-22 ώρα 20:00-22:00 καλεσμένοι: Ο κ. Αθανάσιος Γρίβας εκπαιδευτικός, Διευθυντής του 18ου Δημοτικού Σχολείου Αμαρουσίου, με αφορμή τις δράσεις και εκδηλώσεις του σχολείου με στόχο την ευαισθητοποίηση και την συμμετοχική προσφορά παιδιών και ενηλίκων, για πολύ σημαντικά κοινωνικά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία πολιτών. Με αφορμή την δράση που θα λάβει χώρα στο σχολείο, την «Γιορτή Υιοθεσίας αδέσποτων ζώων» του Φιλοζωϊκού Συλλόγου Αιγιαλείας «Τα Φιλαράκια» έναν ιδιαίτερα κοινωνικό και ευαίσθητο σύλλογο με πλούσια δράση, (για 3η συνεχή φορά οργανώνει Γιορτές Υιοθεσίας σε διάστημα δύο μηνών), την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου ώρα 11:00-15:00 (Συγγρού και Ίωνος Μαρούσι). Θα αναφερθεί επίσης και στην πρόσφατη εκδήλωση που χαιρέτησε για την ενδοοικογενειακή βία, με τίτλο «Ψυχική Υγεία και Ζωή» στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου, με ομιλητές την υφυπουργό Υγείας Ζωή Ράπτη, την αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής Άρτεμις Τσιτσίκα και την αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. και κοινωνιολόγο Ιωάννα Ροτζιώκου.

Η εκπαιδευτικός και συγγραφέας κ. Μαρία Ιατρίδη με αφορμή το νέο βιβλίο που υπογράφει, με τίτλο η «Μαγική Χαρά» ένα αλλιώτικο παραμύθι για μικρούς και μεγάλους, που θα σε κάνει να πιστέψεις ξανά στη μαγεία και τα θαύματα. Αναφέρεται σε μια παιδική χαρά που όλοι θα θέλαμε να επισκεφτούμε. Ένα ταξίδι ανακάλυψης όπου τα παιδιά θα «συναντήσουν» σημαντικές αξίες της ζωής: Την ευγένεια, τη συγχώρηση, την ειλικρίνεια, την τόλμη, την ισότητα, την υπομονή, την ομαδικότητα, τον σεβασμό και τη δικαιοσύνη. Κυρίως όμως τη χαρά των καλών πράξεων. Θα φέρουν άραγε την αποστολή τους εις πέρας; Θα αποκαλύψουν το μυστικό τους ή θα μείνει για πάντα κρυφό; Ήρθε η ώρα να δοθούν οι απαντήσεις. Με πλούσια εικονογράφηση από την Κλεοπάτρα Δροσοπούλου, περιλαμβάνει δωρεάν αφήγηση της ιστορίας από τη συγγραφέα.

Η κ. Δέσποια Μ. Δαμιανού, Δρ. Λαογραφίας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης ως Επίκουρη Καθηγήτρια. Η Ελληνική Εταιρεία Ενδυμασιολογίας, μετά από δύο και πλέον χρόνια αναγκαστικής απουσίας από τον Πολιτιστικό Χώρο του Ιδρύματος Β. Παπαντωνίου «Κανάρη 4», διοργανώνει σειρά παρουσιάσεων βιβλίων με ενδυματολογικό ενδιαφέρον, με στόχο το κοινό να συναντήσει από κοντά τους συγγραφείς και να συνομιλήσει μαζί τους. Η πρώτη συνάντηση τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου στις 18:30 με αφορμή την επέτειο της συμπλήρωσης Εκατό Χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, έχει αντικείμενο μια έκδοση που εμπλουτίζει τη γνώση μας για τον ενδυματολογικό πολιτισμό των Μικρασιατών. Το βιβλίο της Δέσποινας Δαμιανού, « Έργα χειρός. Από τη Μάκρη και το Λιβίσι Μικράς Ασίας στη Νέα Μάκρη Αττικής. Δαντέλες, κεντήματα, φορεσιά», έκδοση του Πολιτιστικού Συλλόγου Μακρηνών-Λιβισιανών Νέας Μάκρης. Εργόχειρα των Μακρηνο-Λιβισιανών γυναικών, που δημιουργήθηκαν τόσο στη Μικρά Ασία, τόπο προέλευσης των ιδρυτών της προσφυγικής πόλης Νέας Μάκρης, όσο και στον τόπο εγκατάστασης μετά τον ξεριζωμό, στη Νέα Μάκρη, καθώς και η τοπική τους φορεσιά. Συγκροτούν μια από τις πολλές αφηγήσεις της μικρασιατικής προσφυγικής πληθυσμιακής ομάδας που εγκαταστάθηκε στην εν λόγω περιοχή, και της ιστορίας των γυναικών που συνέχισαν, μέσα σε ένα νέο κοινωνικό πλαίσιο, τη χειροτεχνική κεντητική παραγωγή, διατηρώντας τη συλλογική μνήμη και εξασφαλίζοντας με άλλους όρους τη συνέχεια.

Παρουσίαση-Παραγωγή: Ολύνα Ξενοπούλου

Πρώτο Πρόγραμμα 96,1 και 105,8

#χορός #μουσική #Εθελοντισμός #εικαστικά #κοινωνία #πολιτισμός

 

σχετικα ondemand