Από τις 4 στις 5 Γιάννης Πετρίδης
0:00
0:00 LIVE
ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  91,6 – 105,8
ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 91,6 – 105,8 Μεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342 Γραφείο Ρ 368 210 6009604 – 5 proto@ert.gr

“Από τις 4 στις 5” με τον Γιάννη Πετρίδη | 26.04.23

Αφιερωμένη στον ηθοποιό και τραγουδιστή Harry Belafonte που έφυγε χθες σε ηλικία 96 ετών, είναι η σημερινή εκπομπή «Από τις 4 στις 5» του Γιάννη Πετρίδη στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Ο Harry Belafonte, ένας από τους πιο επιτυχημένους Αφροαμερικανούς ποπ σταρ στην ιστορία, σημείωσε επιτυχίες με το Island In The Sun, το Mary’s Boy Child και το νούμερο ένα στο Ηνωμένο Βασίλειο Day-O (The Banana Boat Song). Πρώτη του μεγάλη επιτυχία ήταν το Ματίλντα, με το οποίο έγινε γνωστός ως «βασιλιάς της καλύψο.

Αλλά τα μεγαλύτερα επιτεύγματά του ήταν ως αγωνιστής για τα πολιτικά δικαιώματα των μαύρων στις ΗΠΑ. 

Σε μια εποχή που ο φυλετικός διαχωρισμός ήταν ακόμα ευρέως διαδεδομένος και οι μαύροι σπανίως εμφανίζονταν στη μικρή ή τη μεγάλη οθόνη, θεωρείται μεγάλης σημασίας η άνοδος του Χάρι Μπελαφόντε στη showbiz. Είχαν βέβαια προηγηθεί ο Λούις Άρμστρονγκ, η Έλα Φιτζέραλντ και άλλοι. Ωστόσο, κανένας άλλος δεν είχε δημιουργήσει τόσο μεγάλο όνομα στη μουσική την εποχή του ούτε είχε κάνει τόσο μεγάλο «θόρυβο». Από τη δεκαετία του 1950 και έπειτα, επικεντρώθηκε στην πάλη για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ειδικά για τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών. Από νωρίς στην καριέρα του, είχε συνάψει φιλία με τον Μάρτιν Λούθερ Κινκ – πρόκειται για μια σχέση που θα κρατούσε μια ζωή, με τον Χάρι Μπελαφόντε να γίνεται ένθερμος υποστηρικτής και γενναιόδωρος ευεργέτης του ηγέτη του Αφροαμερικανικού Κινήματος. Υπήρξε επίσης πολέμιος της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Με δημόσιες δηλώσεις του αντιτάχτηκε στο εμπάργκο των ΗΠΑ για την Κούβα, ενώ δήλωσε την αντίθεσή του στην εισβολή των ΗΠΑ στη Γρενάδα. Επιπλέον, έκανε εκστρατεία κατά της φτώχειας, του απαρτχάιντ και του AIDS στην Αφρική και υποστήριξε αριστερές πολιτικές προσωπικότητες, όπως ο Φιντέλ Κάστρο της Κούβας (τον οποίο είχε επισκεφθεί) και ο Ούγκο Τσάβες της Βενεζουέλας.

Η μακροβιότερη εκπομπή στο Ελληνικό Ραδιόφωνο!

Από το 1975 ως τον Ιούνιο 2013 και από το 2017 ως σήμερα, ο Γιάννης Πετρίδης βρίσκεται στις συχνότητες της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, καθημερινά “Από τις 4 στις 5” το απόγευμα στο Πρώτο Πρόγραμμα

σχετικα ondemand