Τα Ξωτικά της Παράδοσης Μαρία Κουτσιμπύρη
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Τα ξωτικά της παράδοσης με τη Μαρία Κουτσιμπύρη | 10.11.22

Τα «ξωτικά της παράδοσης» αφιερώνουν τη σημερινή εκπομπή στον Δημήτρη Μπαρούτα, σπουδαίο δεξιοτέχνη του κλαρίνου από τα Τρίκαλα. Φιλοξενούμενος στο στούντιο της Φωνής της Ελλάδος, ο Ιωάννης Καής, κοινωνικός ανθρωπολόγος και ο Κώστας Λάκης,-τηλεφωνικά- δεξιοτέχνης στο ακορντεόν και γαμπρός του Δημήτρη Μπαρούτα.   

Ο Δημήτρης Μπαρούτας, δεξιοτέχνης του λαϊκού κλαρίνου, γεννημένος το 1945 στο Δενδροχώρι Τρικάλων, μέλος μεγάλης και παλιάς μουσικής οικογένειας, υπήρξε εξέχουσα μουσική προσωπικότητα, με πολύ διευρυμένες γνώσεις, προσωπική αισθητική, αλλά και ιδιαίτερη προσαρμοστικότητα στο παίξιμο του. Υφολογικά εντάσσεται στη σχολή του Φούλια Καραγιώργου και στο καραγκούνικο μουσικό ηχόχρωμα των χωριών του κάμπου της Δυτικής Θεσσαλίας, αλλά και με πολλά νεωτερικά στοιχεία υπερτοπικού ρεπερτορίου. Συνεργάστηκε με όλους σχεδόν τους τραγουδιστές των Τρικάλων από τα μέσα της δεκαετίας του 70 έως και το τέλος της ζωής του αλλά και με ερμηνευτές του δημοτικού τραγουδιού πανελλήνιας εμβέλειας. Πέθανε στις 11.7.2011 σε ηλικία 66 χρονών αφήνοντας το ιδιαίτερο οργανοπαιχτικό του αποτύπωμα στη μουσική παράδοση της Θεσσαλίας και όχι μόνο.

Η φωτογραφία του Δημήτρη Μπαρούτα καθώς και η πλειονότητα του ηχητικού υλικού, ανήκουν στην προσωπική συλλογή του Κώστα Λάκη και παραχωρήθηκαν στην εκπομπή.

σχετικα ondemand