Κουβέντες Μακρινές Νατάσα Βησσαρίωνος
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

“Κουβέντες μακρινές” για τον Ελληνισμό της Μαδαγασκάρης | 04-11-24

Στην εκπομπή φιλοξενήθηκε ο Γεώργιος Γαλανόπουλος, εκπαιδευτικός από το Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας Μαδαγασκάρης και μίλησε για την ελληνική κοινότητα και τις δράσεις της, για τα μαθήματα που πραγματοποιούνται στο ΤΕΓ και τα όνειρα των μαθητών.

Όπως ανέφερε έντονη παρουσία Ελλήνων στο νησί υπάρχει την περίοδο 1910 – 1939 ενώ σύμφωνα με τα αρχεία της κοινότητας, από τους πρώτους Έλληνες γίνεται αναφορά σε έναν Νίκολο Κρητικό, όπου σε συνεργασία με τη βασίλισσα της Μαδαγασκάρης έκανε εμπόριο (ζάχαρη και ρούμι) Επίσης, αναφορά στη βιβλιογραφία που υπάρχει στα αρχεία της Ελληνικής κοινότητας, γίνεται για τα αδέλφια Μελή (1880-1890) που δημιούργησαν και το ιστορικό ξενοδοχείο “Melis” που ακόμη και σήμερα, δεσπόζει στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Η πρώτη Ελληνική Κοινότητα στο νησί εμφανίζεται να ιδρύεται περίπου το 1923, όπου και χτίστηκε η πρώτη ελληνορθόδοξη εκκλησία, ο Άγιος Νικόλαος”, στην πόλη Μαντζούγκα. Μάλιστα, όπως τόνισε ο κ. Γαλανόπουλος, οι Έλληνες έφτασαν με ψαροκάικα στο νησί. Ο δεύτερος ελληνορθόδοξος ναός που χτίστηκε στη Μαδαγασκάρη είναι η Κοίμηση της Θεοτόκου (1948-49) που αποτελεί έως και σήμερα τον κύριο Ελληνορθόδοξο ναό της πρωτεύουσας Ανταναναρίβο. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα στη νησιωτική χώρα υπάρχουν 50 ελληνορθόδοξοι ναοί.

Το Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας ιδρύθηκε το 2020. Η ελληνική κοινότητα έχει αναλάβει τα έξοδα της μεταφοράς των απαιτούμενων βιβλίων από την πατρίδα. Οι μαθητές παιδιά και ενήλικες, αποτελούνται από ελληνικής καταγωγής και φιλέλληνες. Ο κ. Γαλανόπουλος μίλησε ακόμη για τις δράσεις του ΤΕΓ και της Ελληνικής Κοινότητας που περιλαμβάνουν εκτός από τα μαθήματα, εκδηλώσεις για τις εθνικές επετείους και τις σημαντικές γιορτές. Στην εκπομπή μίλησαν ακόμη μαθητές του ΤΕΓ, που ανέφεραν χαρακτηριστικά πως το όνειρο τους είναι να επισκεφθούν την Ελλάδα και να δουν από κοντά τις ιδιαίτερες πατρίδες των παππούδων τους.

Στη Μαδαγασκάρη μένουν σήμερα περίπου 400 άτομα ελληνικής καταγωγής που προσπαθούν να διατηρήσουν την ελληνικότητά τους. “Ο ρόλος του δασκάλου και του ιερέα είναι πολύ σημαντικός στο εξωτερικό. Είναι ο κύριος πρωταγωνιστής της εθνικής συνείδησης. Αποτελούν τον συνδετικό κρίκο με την πατρίδα. Χωρίς αυτούς θα είχε χαθεί η ελληνική ταυτότητα” τόνισε ο κ. Γαλανόπουλος.

σχετικα ondemand