Η Παγκόσμια Φωνή μας Πέτρος Δίπλας, Δημήτρης Κοντογιάννης
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Η ιστορία της Ελληνικής Ομογένειας-4η εκπομπή

Στη τέταρτη απο μια σειρά εκπομπών που είναι αφιερωμένες στην ιστορία της Ελληνικής Διασποράς, ο καθηγητής της Ελληνικής ιστορίας, συγγραφέας και ερευνητής Αναστάσιος Τάμης απο την Μελβούρνη της Αυστραλίας αναφέρεται στις πέντε βασικές φάσεις της μετανάστευσης στην εκπομπή «Η Παγκόσμια Φωνή μας» στη Φωνή της Ελλάδος και στους Δημήτρη Κοντογιάννη και Πέτρο Δίπλα.

Μετά απο μια σύντομη αναδρομή στη πρώτη φάση του εκπατρισμού όταν οι ¨Ελληνες έφευγαν απο το ελλαδικό χώρο κυρίως για οικονομικούς και πολιτικούς λόγους, τη 2η φάση που ήταν τα πρώτα 10 χρόνια της επιβίωσης ή της εγκατάστασης όταν η διατήρηση της εθνογλωσσικής ταυτότητας ήταν προτεραιότητα και υπήρχε μεγάλη ανάγκη για σχολείο και εκκλησία και την 3η φάση της ενσωμάτωσης ή των χρόνων της ωριμότητας, ο κ. Τάμης αναφέρθηκε στις δυο τελευταίες φάσεις της μετανάστευσης.

Στη 4η φάση της διαδικτύωσης ή αποδεκτικότητας υπάρχει αποδοχή του ¨Ελληνα μετανάστη και δεν υπάρχει προκατάληψη ενω τα παιδιά του γίνονται μέρος του οικονομικού, πολιτικού και στρατιωτικού μηχανισμού των δημοκρατικών χωρών που τον υποδέχθηκε. Ο κ.Τάμης υπενθύμισε ότι τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε μέχρι και το 1940 στη Βρετανία κι αλλού αν ήθελε να πάρει υπηκοότητα καθώς δεν υπήρχε διπλή υπηκοότητα. Για να πάρει τη βρετανική υπηκοότητα θα έπρεπε να αποκηρύξει την ελληνική, θα έπρεπε να προσκομίσει χαρτί απο την αστυνομία ότι ήταν νομοταγής πολίτης ενώ δεν θα έπρεπε να είναι έγχρωμος.

Στη 5η φάση της πλήρους ισοπολιτείας και ενσωμάτωσης σε δημοκρατικές χώρες, όπως η Αυστραλία, οι ΗΠΑ κ.τ.λ., οι ¨Ελληνες μετανάστες είναι πλέον ισότιμοι πολίτες. Ξεκινώντας απο την Αυστραλία, ο κ. Τάμης ανέφερε ότι υπάρχουν κάπου 535 χιλ. ¨Ελληνες σήμερα, 50,8% γυναίκες και 49,2% άνδρες, που αποτελούν το 12% του πληθυσμού στο Ντάργουιν και το 5,8% στη πολιτεία της Βικτόρια που βρίσκεται η Μελβούρνη. Την περίοδο 1828-1978 έφθασαν κάπου 302 χιλιάδες στην Αυστραλία απο την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Μαύρη Θάλασσα και τις Παραδουνάβιες χώρες αλλά το 20% τουλάχιστον εξ’ αυτών επέστρεψε στην Ελλάδα για διάφορους λόγους. Οι πρώτοι ¨Ελληνες που πήγαν στην Αυστραλία ήταν 7 ναυτικοί που συνελήφθησαν ως πειρατές έξω απο την Μάλτα απο τους Εγγλέζους.

Ο κ. Τάμης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1947 και μετανάστευσε στην Αυστραλία τον Ιούνιο του 1971. Δίδαξε στα Πανεπιστήμια Monash, Melbourne και La Trobe της Μελβούρνης. Εξελέγη Πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου La Trobe της Μελβούρνης (1992-1997), ιδρυτικός Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Ελληνικών Μελετών και Έρευνας του Πανεπιστημίου La Trobe [ΕΚΕΜΕ] (1997-2006), ιδρυτής και Διευθυντής των Αρχείων Δαρδάλλη της Ελληνικής Διασποράς (1992-2006) και ιδρυτικός Πρόεδρος του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Μακεδονικών Σπουδών (1986-2006). Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ως διευθυντού, το ΕΚΕΜΕ αναπτύχθηκε και συμπεριέλαβε τα Αρχεία της Ελληνικής Διασποράς, το Ινστιτούτο Κυπριακών Μελετών, το Ινστιτούτο Ποντιακών και λοιπών Μικρασιατικών Μελετών, το Ινστιτούτο Κοινοτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, την Ελληνική και Βαλκάνια Βιβλιοθήκη, το Κέντρο Προβολής και Διάδοσης της Ελληνικής Γλώσσας και το Μουσείο Ελληνικής Μετανάστευσης και Εποίκισης. Τα τελευταία 20 χρόνια εξέδωσε 15 μονογραφίες, επιμελήθηκε εννέα βιβλία και συνέγραψε πάνω από 100 κεφάλαια και άρθρα σε έγκριτα περιοδικά και βιβλία στην Ευρώπη, Αυστραλία κι Αμερική. Δημοσίευσε άρθρα σε βιβλία και επιστημονικά περιοδικά με θέματα την κυπριακή και ελληνική μετανάστευση, την έξοδο των Ελλήνων στις υπερπόντιες χώρες κ.λπ.

σχετικα ondemand