Η Φωνή που μας Ενώνει Γιάννα Τριανταφύλλη
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Αλεξάνδρα Προτσένκο: Όταν είμαστε ενωμένοι όλοι οι Έλληνες, ο Ελληνισμός έχει μεγάλη δύναμη

Αλεξάνδρα Προτσένκο – Πισατζή: “Κάθε άνθρωπος κάτι χάνει στη ζωή του και ξεκινά πάλι από την αρχή“.

Λόγια της προέδρου της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας. Η κυρία Προτσένκο φιλοξενήθηκε στη “Φωνή της Ελλάδας“, σήμερα Πέμπτη 19 Μαΐου και συγκεκριμένα στην εκπομπή “Η φωνή που μας ενώνει” με τη Γιάννα Τριανταφύλλη.

Αναφέρθηκε στους 30.000 νεκρούς της κατεστραμμένης Μαριούπολης αλλά και στα 300 νεκρά παιδιά του πολέμου. “Η ειρήνη μόνο μπορεί να μας σώσει” υποστήριξε η κυρία Προτσένκο.

Η “Μάνα του Ελληνισμού της Ουκρανίας” όπως την έχουν χαρακτηρίσει, μίλησε για τα 48 Ελληνικά χωριά και τους ελληνικής καταγωγής κατοίκους που παρέμειναν εκεί και προσπαθούν με πόνο και αγωνία να επουλώσουν τις πληγές τους και να επιβιώσουν στο νέο περιβάλλον που τους έχει επιβληθεί.

Όπως ανέφερε, τα περισσότερα Ελληνικά κτίρια στη Μαριούπολη, έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Προσπαθούν οι εναπομείναντες Έλληνες, να περισώσουν ένα μέρος των αρχείων του Πολιτιστικού Κέντρου, το οποίο είναι υπό την κατοχή των Ρώσσων. Η βιβλιοθήκη δεν κάηκε, αλλά τα βιβλία της, ο πλούτος του Ελληνισμού της Αζοφικής είναι διασκορπισμένος και οι συνεργάτες της προσπαθούν να τα περισυλλέξουν.

Επιπλέον, μίλησε για τη συνεργασία της με τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας διπλωματίας, για την υλοποίηση προγραμμάτων στις Ελληνικές Κατασκηνώσεις ώστε να φιλοξενηθούν το καλοκαίρι προσφυγόπουλα από την Ουκρανία.

Η Ελλάδα ήταν πάντα μαζί μας” τόνισε η κυρία Προτσένκο και έκανε έκκληση να βοηθηθεί με όποιο τρόπο γίνεται η Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας, έτσι ώστε να αποκτήσει γραφείο στη Θεσσαλονίκη, χώρο συνάντησης και στήριξης των μελών της που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Τα καλύτερα μου χρόνια, 35 ολόκληρα χρόνια, τα αφιέρωσα στον Ελληνισμό και στην προσπάθεια να είμαστε όλοι ενωμένοι. Όταν είμαστε ενωμένοι όλοι οι Έλληνες, ο Ελληνισμός έχει μεγάλη δύναμη!” κατέληξε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας.

σχετικα ondemand