Αφύλαχτη Διάβαση Θωμάς Σίδερης
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Τα Τρένα της Σιωπής -Επεισόδιο 9 – Άλις Χερτζ Σόμμερ: Όλα είναι μουσική | 10.11.2023

Στο ένατο επεισόδιο της ραδιοφωνικής σειράς ΤΑ ΤΡΕΝΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ, οι ακροατές ταξιδεύουν στην προπολεμική Πράγα και συναντούν την Τσεχοεβραία Άλις Χερτζ Σόμμερ να κάνει τα πρώτα βήματά της στη μουσική σε ένα θεσπέσιο μουσικό και καλλιτεχνικό περιβάλλον. 

Στην Πράγα, το πρώτο τέταρτο του προηγούμενου αιώνα όλα ήταν μουσική. Από τα ανοιχτά παράθυρα μπορούσες να ακούσεις νέους να ασκούνται σε μουσικά όργανα και να δίνουν αυτοσχέδια κονσέρτα, ενώ από τον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης αναχωρούσαν συχνά συρμοί με φιλόμουσους επιβάτες που πήγαιναν να παρακολουθήσουν παραστάσεις και κονσέρτα στην όπερα της Βιέννης με έργα Τσέχων συνθετών όπως του Αντονίν Ντβόρζακ και του Μπέντριχ Σμέτανα. 

Η Άλις θα ταυτιστεί με τη μουσική σε ένα ευνοϊκό και κοινωνικό περιβάλλον και δεν θα πιστέψει ποτέ ότι οι ναζί θα μπορούσαν να καταστρέψουν ή να εξαφανίσουν τη μουσική παράδοση της πόλης. Αλλά η πραγματικότητα γρήγορα θα τη διαψεύσει.  

σχετικα podcasts