Αφύλαχτη Διάβαση Θωμάς Σίδερης
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Τα τρένα της σιωπής – Επεισόδιο 1 – Η εισβολή στην Πολωνία | 01.09.2023

Η Φωνή της Ελλάδας παρουσιάζει έναν κύκλο 14 αυτοτελών ραδιοφωνικών ντοκιμαντέρ για το Ολοκαύτωμα και την εξόντωση εκατομμυρίων ανθρώπων από τους ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με τίτλο «Τα τρένα της σιωπής – Οι άνθρωποι πίσω από το Ολοκαύτωμα», βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο του δημοσιογράφου της ΕΡΤ και διδάκτορα Ανθρωπογεωγραφίας, Θωμά Σίδερη.

Το πρώτο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ της σειράς με τίτλο «Η εισβολή στην Πολωνία, φθινόπωρο 1939» μεταδίδεται την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου, ακριβώς 84 χρόνια μετά την εισβολή των ναζί στην Πολωνία, την 1η Σεπτεμβρίου 1939.

Μέσα από συνεντεύξεις, προφορικές και γραπτές μαρτυρίες και κείμενα, ημερολόγια και άλλα τεκμήρια, ξεδιπλώνεται η φρίκη των ναζιστικών εγκλημάτων ήδη από τη δεκαετία του 1930 με το οργανωμένο σχέδιο εκτοπισμού και, αργότερα, εξόντωσης των πληθυσμών. Άνθρωποι που βρέθηκαν στην κόλαση και έμειναν ζωντανοί, που βρέθηκαν ένα βήμα πριν την πόρτα του θαλάμου αερίων στα στρατόπεδα θανάτου της Ανατολικής Ευρώπης και απελευθερώθηκαν μετά το τέλος του πολέμου, ξεδιπλώνουν τις αναμνήσεις τους και στέλνουν έναν ηχηρό μήνυμα για τα φρικιαστικά εγκλήματα του ναζισμού.

Όλα τα ραδιοφωνικά ντοκιμαντέρ του κύκλου θα μεταδίδονται κάθε Παρασκευή, από 13:00 έως 14:00 και στη συνέχεια θα είναι διαθέσιμα ως podcasts από το ERTECHO και τη σελίδα της Φωνής της Ελλάδας.

Έρευνα-τεκμηρίωση-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

Photo: Στρατιώτες των Ες-Ες οδηγούν προς εκτέλεση μια ομάδα Πολωνών στο δάσος κοντά στην πόλη Witaniow. Witaniow, Πολωνία, Οκτώβριος-Νοέμβριος 1939

σχετικα podcasts