Πόσες είναι οι αληθινές πτυχές της ιστορίας της φουστανέλας; Iσως περισσότερες από αυτές που μετρά η σύγχρονη εκδοχή της, την οποία φορούν τα μέλη της Προεδρικής Φρουράς. Αυτές τις πτυχές ξεδιπλώνει το νέο podcast του Φώτη Απέργη στη σειρά Flashback. Και ποιος να φανταζόταν ότι στο πέρασμα των αιώνων, συναντώνται όχι μόνο εύζωνοι και τιμημένοι αγωνιστές, αλλά και λήσταρχοι και βασιλείς και καταξιωμένοι Βρετανοί ποιητές -ένας μάλιστα απεικονίστηκε το 1935 με φουστανέλα στην κάρτα μιας διάσημης καπνοβιομηχανίας.
Φορώντας φουστανέλα συναντώνται ακόμα ένας περίφημος λαϊκός ζωγράφος και ένας ολυμπιονίκης μεταξύ 19ου και 20ου αιώνα, ένας από τους κορυφαίους μας συνθέτες του ‘60 σε αναπάντεχα κωμικό σκετς, ένας από τους διασημότερους Αμερικανούς τζαζίστες, σατιρικοί καλλιτέχνες, δήμαρχοι και βουλευτές άλλων καιρών, καθώς και ράπερ -ναι, ράπερ- τωρινών.
Ποιοι είναι όλοι αυτοί που κρύβονται πίσω από τις περιγραφές αυτές; Ακούστε το νέο podcast από το ΕRΤecho.gr και θα σας αποκαλυφθούν.
Η φουστανέλα, εξάλλου, απαθανατίστηκε και στη ζωγραφική. Από τα έργα της σχολής του Μονάχου, έως εκείνα της γενιάς του ’30 και κάποια αριστουργήματα του ελληνικού σουρεαλισμού. Ενώ επί δεκαετίες απεικόνιζε την καθημερινότητα του Έλληνα μεσ’ από τις γελοιογραφίες. Μα ήταν πάντα η φουστανέλα αποκλειστικά πάλλευκη και καθαρή; Για «φουστανέλα κατάμαυρο» μας μιλά η πολύτιμη μελέτη του 19ου αι. «Στρατιωτική ζωή εν Ελλάδι». «Φουστανέλα μου λερή», λέει ένας πολυτραγουδισμένος παραδοσιακός στίχος. Και ο αιρετικός λαογράφος Ηλίας Πετρόπουλος δεν είχε χάσει την ευκαιρία να αποκαλύψει: «Η φουστανέλα ήταν εντελώς βρόμικη και λιγδιασμένη με χοιρινό λίπος». Γιατί; «Για να είναι αδιάβροχη»!.