Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

“Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια” – «Tα Συναξάρια». Ο Δημήτρης Μητροπάνος τραγουδά Γιώργο Χατζηνάσιο (Κυκλοφορία: 1981)

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου, 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7.

Ακούμε ολόκληρο το δίσκο και μιλάμε με τον Γιώργο Χατζηνάσιο για την δημιουργία του και την εποχή που πρωτοκυκλοφόρησε. Oι στίχοι των τραγουδιών είναι του Μάνου Ελευθερίου, του Μιχάλη Μπουρμπούλη, του Κυριάκου Ντούμου και του Μάνου Κουφιανάκη: «Η αγάπη χάθηκε», «Θεσσαλονίκη, Σαββατόβραδο κι Απρίλης», «Μια παρέα είμαστε», «Γύρνα το φύλλο»… Αλλά κι ένας … «μαυραγορίτης μάγκας»! Που όταν – λέει – άκουσε το δείγμα του από το αυτοκίνητο του Χατζηνάσιου κάποιος πού οδηγούσε δίπλα του σ’ ένα φανάρι, αυθόρμητα σχολίασε: «Κοίτα ρε, τι …ακούει ο Χατζηνάσιος!».

Το 1981 ο Μητροπάνος έρχεται από μεγάλες επιτυχίες με τον Μουσαφίρη και τον Παπαβασιλείου και ο Χατζηνάσιος από τον «ποπ» ήχο της «Μαρινέλλας του σήμερα» και το δίσκο «Χωρίς ταυτότητα» με την Τάνια Τσανακλίδου. Είναι εποχή που κερδίζουν έδαφος οι ρεμπέτικες κομπανίες αλλά έχουν και τα σύγχρονα λαϊκά την δική τους θέση. Ο Μάνος Χατζιδάκις οργανώνει τους πρώτους Αγώνες στην Κέρκυρα, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Δήμος Μούτσης αλλά και ο νεαρός Σταμάτης Κραουνάκης γράφουν πάνω σε στίχους του Κώστα Τριπολίτη, ο Χρήστος Νικολόπουλος συναντά τον Μανώλη Ρασούλη και ο Μάνος Λοΐζος, ο Χρήστος Λεοντής και ο Θάνος Μικρούτσικος «συνασπίζονται» σε κοινές συναυλίες. Ακούγοντας τον παλιό δίσκο βινυλίου κι απ’ τις δυό του πλευρές, επιστρέφουμε στις ιστορίες αλλά και τα «παραμύθια» της εποχής του.

Πάντα με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».

σχετικα ondemand