Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

“Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια” – 60 χρόνια δισκογραφίας και λαϊκών αναζητήσεων του Μίκη Θεοδωράκη: Ο Τσιτσάνης, ο Μπιθικώτσης και η Μούσχουρη, οι λαϊκοί του ’60, οι νέοι του ‘70, του ’80 και του ’90. Μια «Οδύσσεια» που ξεκίνησε από τον «Επιτάφιο»

Πέμπτη 02 Σεπτεμβρίου, 9 με 11 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7.
Η εκπομπή ξεκινάει με τον Μίκη Θεοδωράκη να μιλάει για τον Βασίλη Τσιτσάνη και να τραγουδά μαζί του «Κάποια μάννα αναστενάζει» στα 1983. Και εξελίσσεται σε μια αγχωμένη – λόγω χρόνου – επιλογή από τον πρώτο ως τον τελευταίο κύκλο τραγουδιών του. Από τον «Επιτάφιο» του Γιάννη Ρίτσου με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση και τη Νάνα Μούσχουρη μέχρι την «Οδύσσεια» του Κώστα Καρτελιά με την Μαρία Φαραντούρη. Παρεμβάλλονται τραγούδια και φωνές που συνδέθηκαν μαζί του και άλλες που πέρασαν για λίγο από δίπλα του. Η Μαίρη Λίντα, η Πόλυ Πάνου, η Γιώτα Λύδια, ο Πάνος Γαβαλάς. Η Τζένη Καρέζη, ο Νίκος Κούρκουλος, ο Γιάννης Πουλόπουλος, ο Κώστας Χατζής, ο Γιώργος Ζωγράφος, ο Πέτρος Πανδής. Ο Γιώργος Νταλάρας, ο Μανώλης Μητσιάς, ο Δημήτρης Μητροπάνος, ο Βασίλης Λέκκας αλλά και η Άννα Βίσση. Έχοντας ανάμεσα αφηγήσεις του Μίκη Θεοδωράκη αλλά και αντιδράσεις – κριτικές εποχής. Για να πω την αλήθεια, η αρχική σκέψη  με βάση τη φυσιογνωμία της εκπομπής, ήταν «ο λαϊκός Μίκης Θεοδωράκης». Αφ’ ενός όμως τα πιο γνωστά απ’ αυτά τα τραγούδια παίζονται κατά κόρον – έστω κι αν έχουμε ξεχάσει τις παλιές εκτελέσεις. Και αφ’ ετέρου, τι σημαίνει τελικά λαϊκό, τι προσδιορίζει τον όρο λαϊκό, τι μπορεί να περιλάβει κανείς κάτω απ’ τον όρο λαϊκό, δεν έχει μια συγκεκριμένη απάντηση. Πάντα με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».  

σχετικα ondemand