Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

«Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια» – «Τραγούδια στο φως του καλοκαιριού» Μουσική: Μάνου Λοίζου Στίχοι: Λευτέρη Παπαδόπουλου.

Tρίτη 27 Ιουλίου, 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7.
«Καβάλα στο δελφίνι, τον κόσμο γύρισα…»: Μια ποιητική στιγμή του Λευτέρη Παπαδόπουλου. Γραμμένη “μέσα σ’ ένα λεπτό” σύμφωνα με μαρτυρία του ίδιου: «Με την εικόνα του Αρίωνα του κιθαρωδού στα μάτια, και τη σκέψη της Μυτιλήνης, πατρίδας τού θρυλικού αρχαίου τροβαδούρου, στο νου». Στο Μόλυβο, στη Μυτιλήνη, περνούσε κι ο Λευτέρης Παπαδόπουλος τα καλοκαίρια του τότε. Και ο ίδιος σημειώνει ότι: «Ο Κουγιουμτζής έλεγε ότι, όταν ακούει το «Δελφινάκι», αισθάνεται πως τα πόδια του βρέχονται στη θάλασσα». Όντας το πρώτο τραγούδι που γράφτηκε για το δίσκο «ο Σταθμός» – τον πρώτο της συνεργασίας Λοΐζου – Παπαδόπουλου – έμελλε να είναι και η αρχική κινητήρια δύναμή του στην δισκογραφική αγορά. Αντέχει όμως και μέχρι σήμερα. Ήταν η αφετηρία και για τις επιλογές αυτής της εκπομπής. Από τα 50 περίπου τραγούδια που ηχογράφησε ο Μάνος Λοΐζος με στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου, διαλέξαμε γι’ αυτό το καλοκαιρινό απόβραδο κάποια από τα πιο «φωτεινά». Από το «αγόρι με τα μάτια τα μελιά» και την Αλέκα Μαβίλη του 1966, στη «Γοργόνα», τη «Τζαμάικα» και άλλα με τον Γιάννη Καλατζή. Κι ύστερα, στο «Σεβάχ το θαλασσινό» με τον ίδιο το Λοΐζο, στα «Δέκα παλικάρια» και την «Ελισσώ» με τον Γιώργο Νταλάρα. Αλλά και στην «Κουτσή κιθάρα» που (ξανά) τραγούδησε η Δήμητρα Γαλάνη, ενώ ξεκινούσε η δεκαετία του ’80 και λίγο πριν ο Λοΐζος φύγει ξαφνικά. Πάντα με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».
Σημείωση: Η εικόνα της ανάρτησης, του Πέτρου Παράσχη.

σχετικα ondemand