Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

«Τι σου είναι ο άνθρωπος; Μια γελοιογραφία!» | 05.09.2023

Για τα 50 χρόνια του Θέμη Ανδρεάδη

Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου, 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7 και στην εκπομπή του Γιώργου Τσάμπρα.

50 χρόνια! Οριακός χρόνος για την διαδρομή κάποιων τραγουδιστών. Φέτος, άκουσα κάποιες τέτοιες συναυλίες. Σε διαφορετικούς χώρους, με διαφορετικό κλίμα, με διαφορετικές επιδιώξεις και αποτελέσματα… Μια απ’ αυτές, η συναυλία για τα 50άχρονα του Θέμη Ανδρεάδη, σε πλατεία του Δήμου Καλλιθέας. Ακούγοντας και βλέποντας τον 74χρονο Θέμη Ανδρεάδη στη σκηνή, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, έφερνα στο νου μου τον αεικίνητο νεαρό που είχα πρωτοδεί παιδί ακόμη στο «Ζυγό» στην Πλάκα, κάπου στα 1975. Τα στοιχεία που δεν πειράζει ο χρόνος, ήταν φανερά. Η αμεσότητα, η σκηνική παρουσία, η επικοινωνία – ακόμη και η υπερβολή. Ίσως αυτά είναι που καθορίζουν την εικόνα κάθε ανθρώπου του θεάματος στη σκηνή, από την εποχή του Αττίκ ακόμη. Δεν σας κρύβω ότι βλέποντας τον Θέμη πέρα από τις προσωπικές μου παιδικές εμπειρίες, έφερα στο νου μου και κάτι αφηγήσεις της Νινής Ζαχά για την παρουσία και την αντιμετώπιση του αλλοτινού δημιουργού και «κομφερανσιέ» στη σκηνή. Πέρα απ’ αυτά όμως είναι και τα τραγούδια… Μπορεί να μην ακούγαμε όλα αυτά τα χρόνια συνεχώς τις μεγάλες επιτυχίες του Ανδρεάδη – με τον Λογοθέτη ή και χωρίς αυτόν. Αλλά όποτε τις ακούμε, μας φέρνουν το ίδιο χαμόγελο. Έτσι κι αλλιώς, το ελληνικό τραγούδι δεν φημίζεται για το χιούμορ του. Πολύ περισσότερο που από την αρχή – ή έστω πολύ σύντομα μέσα από την διαδρομή του – ο Θέμης Ανδρεάδης, μάς μαρτύρησε και την πιο γκρίζα του πλευρά. Έτσι «Σαν ξαφνικό ταξίδι…» Όχι χωρίς κόστος, απέναντι στο κακομαθημένο «γέλα παλιάτσο!». Για να φτάσει στο 2023 με μεγάλα διαστήματα αποχής αλλά και με καινούργια τραγούδια: «Έτσι κι αλλιώς! Εφτά τραγούδια θα σού πω…».

Στην εκπομπή διαλέγουμε από όλα τα χρόνια κι από τις επιλογές που μας κέντρισαν περισσότερο. Πάντα με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».

ΣΗΜ: Η φωτογραφία της ανάρτησης από την τελευταία φορά που βρεθήκαμε με τον Θέμη και την Άννα Ανδρεάδη, στο στούντιο του Δεύτερου Προγράμματος. 18 Οκτωβρίου 2019.

σχετικα ondemand