Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

«Των Κυκλάδων σταμάτησε ο χορός» με μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου | 12.04.2023

Θρήνοι και Θρύλοι με λόγια του Νίκου Γκάτσου.

Μ. Τρίτη μέχρι Μ. Παρασκευή 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα.
«Θρήνοι και Θρύλοι» της ελληνικής ζωής, όπως αυτοί ζωντάνεψαν μέσα από την γραφή του Νίκου Γκάτσου. Μια προσπάθεια του Γιώργου Τσάμπρα, να διαχειριστεί το ελληνικό τραγούδι και τον ήχο των ελλήνων μουσικών μέσα στο κλίμα, μέσα στην κατάνυξη της Μεγάλης Εβδομάδας. Αναζητώντας το θείο και το ανθρώπινο, το παλιό και το σύγχρονο Πάθος στην ελληνική δισκογραφία, βρίσκεσαι μπροστά σε φωνές, όργανα, στίχους και μελωδίες που το καθένα καθρεφτίζει αυτό το πάθος με το δικό του τρόπο, με τα δικά του εκφραστικά μέσα, με τη δική του σκέψη. Ένα ψηφιδωτό από στιγμές της ελληνικής δισκογραφίας με άξονα την ατμόσφαιρα των ημερών.
Και η ιστορία αυτής της σειράς των εκπομπών:
Ήταν λίγο πριν την Μεγάλη Εβδομάδα του 2004, που άρχισα να σκέφτομαι για πρώτη φορά τι θα ‘θελα να ακούω, τι θα ‘θελα να ακούγεται τις ώρες των εκπομπών μου, εκείνες τις μέρες. Άρχισα να διαλέγω θέματα, ελληνικά τραγούδια και μουσικές που είχαν να κάνουν με τα ανθρώπινα και τα Θεία Πάθη. Δεν μιλάμε για καμιά υπερπαραγωγή! Οι ώρες του στούντιο ήταν πάντα μετρημένες. Ουσιαστικά, βασίστηκα στην ατμόσφαιρα που δημιουργούσαν κάποια ακούσματα και στην ολοκλήρωση κάποιων θεμάτων, με βάση το τραγούδι. Χωρίς πολλά λόγια. Κάποια από τα επόμενα χρόνια, οι επιλογές συνεχίστηκαν.
Ξεκίνησαν ως «Εικόνες πάθους στο λαϊκό τραγούδι» και προχώρησαν ως «Εικόνες πάθους σε δρόμους του τραγουδιού». Στις θεματολογικές ενότητες, προστέθηκαν με τα χρόνια δημιουργοί και τραγουδιστές. Ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης και οι βασικοί τους ερμηνευτές, ο Νίκος Γκάτσος, η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, ο Νίκος Ξυλούρης, η Δόμνα Σαμίου, ο Χρόνης Αηδονίδης, η Γλυκερία, ο Δημήτρης Λάγιος. Αλλά και ξεχωριστές αναφορές στον τρόπο λαϊκών μουσικών αλλά και σε φωνές λαϊκών τραγουδιστών, καθώς ακουμπούν την έκφρασή τους από τα εγκώμια της εκκλησίας μέχρι το «Μοιρολόι της Παναγιάς» της δημοτικής παράδοσης.

ΣΗΜ : Ευχαριστώ τον Πέτρο Παράσχη για την εικόνα της ανάρτησης.

σχετικα ondemand