Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου τραγουδά Απόστολο Καλδάρα | 14.02.2023

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023, 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα και στην εκπομπή του Γιώργου Τσάμπρα.

Ο Απόστολος Καλδάρας πρόλαβε να ακούσει τα τραγούδια του με τρείς γενιές τραγουδιστών. Τις περισσότερες φορές και με την δική του συμβολή. Καθώς πίστευε ότι «τραγούδι που δεν το λένε νεώτεροι τραγουδιστές, είναι καταδικασμένο να χαθεί» – δική του είναι η φράση, ειπωμένη με πολλή σιγουριά, σε μια από τις πρώτες μας σχετικές συζητήσεις – θέλησε να ακούσει πολλά από τα τραγούδια της νιότης του – των πρώτων μεταπολεμικών χρόνων – με τον ήχο και τους τραγουδιστές στα χρόνια του ’60 ( Γκρέυ, Λύδια, Πόλυ Πάνου, Μπιθικώτση, Μοσχολιού κ.α. ). Αρκετά απ’ αυτά μάλιστα, τα ξέρουμε περισσότερο απ’ αυτές τις ερμηνείες ( «Φέρτε μια κούπα με κρασί», «Ένα τραγούδι απ’ τ’ Αλγέρι» ) και σε πολλές περιπτώσεις, αρκετά διαφορετικά από τις πρώτες τους εκτελέσεις… Ύστερα, θέλησε να ακούσει κάποια από αυτά από τον πολύ νέο Γιώργο Νταλάρα των αρχών του ’70 ( «Ο Νταλάρας τραγουδά Καλδάρα» ) αλλά και την Χαρούλα Αλεξίου ( «Σ ένα βράχο», «Μια στεναχώρια που έχω απόψε» ) την Γλυκερία ( «Μην κάνεις όνειρα τρελά» ) και άλλους.

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου ηχογράφησε για πρώτη φορά τραγούδια του Απόστολου Καλδάρα, στο ξεκίνημά της. Τη χρονιά που έφυγε από τη ζωή ο Απόστολος Καλδάρας, έρχεται ένα «Αφιέρωμα» σ’ αυτόν που ξεκινάει από την πολύ νέα γενιά μουσικών και τραγουδιστών σ’ ένα χώρο της Θεσσαλονίκης. Ταξιδεύει στην Αθήνα και εν τέλει, καταγράφεται και στην δισκογραφία. Στο «Μισό φεγγάρι» της, που ξεκινάει το 1989 αλλά κυκλοφορεί το 1992, λέει τον «Πυρετό», από τα τελευταία τραγούδια του Καλδάρα με ερμηνευτή τον Στέλιο Καζαντζίδη. Με τη φωνή της θα ξανακουστεί στα 1998, το «Μην περιμένεις πια»… Για να φτάσουμε στο παρόν και στο δίσκο «Ο δικός μου Απόστολος Καλδάρας». Όπου, με την συντροφιά μιας ομάδας συγκεκριμένων μουσικών, παίζουν 13 ακόμη τραγούδια του Απόστολου Καλδάρα, με το δικό τους τρόπο. Τραγούδια γνωστά κι αγαπημένα τα περισσότερα, με αρκετές εκτελέσεις μέσα από τα χρόνια… Ωστόσο, ο συγκεκριμένος δίσκος είναι ουσιαστικά ο δεύτερος μόλις, στα 32 χρόνια που έχουν περάσει από το θάνατο του Απόστολου Καλδάρα, που μια γνωστή φωνή του παρόντος, διαλέγει να πει σε νέες εκτελέσεις μόνο δικά του τραγούδια ( Ο πρώτος ήταν το «Αφιέρωμα στον Απόστολο Καλδάρα» που λέγαμε πριν, ο δίσκος που βγήκε το …1990, με την Τσαλιγοπούλου και τότε και τους ερμηνευτές του τελευταίου του δίσκου, τον Ανδρέα Καρακότα και τον Μιχάλη Παπαζήση).

Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά για τη συγκεκριμένη επιλογή στο παρόν, για τη διαδρομή των τραγουδιών μέσα από τα χρόνια. Αλλά, η πρώτη προτεραιότητα είναι να τα ακούσουμε. Πάντα με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».

σχετικα ondemand