Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

«Εικόνες Πάθους σε δρόμους του τραγουδιού» – Τo Ελληνικό πρόσωπο του Γιώργου Νταλάρα

“Στο Σείριο υπάρχουνε παιδιά …35 χρόνια μετά”: Εκπομπή 2η
Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου, 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7.

Από τον βυζαντινό ύμνο της Μεγάλης Εβδομάδας («Εξέδυσαν τα ιμάτια μου») στην παράδοση μεταξύ Μικράς Ασίας και Κρήτης. Από τον «ζόρικο» του Απόστολου Χατζηχρήστου, στους «Λιποτάκτες» του Θεοδωράκη. Σε τραγούδια του Καλδάρα, του Λοΐζου, του Κουγιουμτζή κι από εκεί στο «Ταξίδι στα Κύθηρα» της Καραΐνδρου και την «Γυναίκα» του Μικρούτσικου πάνω στην ποίηση του Καββαδία. Μια «σύντομη μουσική διαδρομή σε απόλυτη ηρεμία» – όπως αναγγέλλει ο ίδιος ο Νταλάρας στην παρουσίαση. Ζωντανά ηχογραφημένη στο «Σείριο» του Μάνου Χατζιδάκι.

Και για την ιστορική της τεκμηρίωση και την επισήμανση του «ελληνικού προσώπου»:
Το καλοκαίρι του 1987 ο Γιώργος Νταλάρας παρουσιάζει «Τα Λάτιν». Είναι η εποχή των μεγάλων σταδίων και του εξαιρετικά εκδηλωτικού πολυπληθούς ακροατηρίου. Είναι εντυπωσιακό το μέγεθος της αποδοχής αυτής της δουλειάς τότε. Σε μια εποχή που “τα μαχαίρια είχαν μπει στις θήκες” κατά κατοπινή εκτίμηση του ίδιου του τραγουδιστή. Ο δίσκος θα πουλήσει 600 χιλιάδες αντίτυπα, θα επηρεάσει πολλούς, αλλά και θα γεννήσει εκατοντάδες “κόπιες”. Το καλοκαίρι θα τελειώσει με μια ακόμη συναυλία στο Ολυμπιακό Στάδιο, τέσσερα μόλις χρόνια μετά τις δύο πρώτες που είχε δώσει εκεί το 1983. Μια τελείως διαφορετική διάσταση έχει η ζωντανή ηχογράφηση τού προγράμματος που παρουσίασε ο Γιώργος Νταλάρας στο “Σείριο” του Μάνου Χατζιδάκι (τέλη ’87). Με 1 -2 όργανα μια λεπτομερής ερμηνεία – ανθολόγηση του παρελθόντος αλλά και του παρόντος της ελληνικής τραγουδιστικής δημιουργίας.

Η επιλογή της σειράς εκπομπών «ΕΙΚΟΝΕΣ ΠΑΘΟΥΣ σε δρόμους του τραγουδιού» για φέτος.
Μια προσπάθεια διαχείρισης του ελληνικού τραγουδιού και του ήχου των Ελλήνων μουσικών μέσα στο κλίμα, μέσα στην κατάνυξη της Μεγάλης Εβδομάδας.
Ηχογραφήσεις που γεννήθηκαν στο χώρο ή με αφορμή το χώρο που λειτούργησε ο Μάνος Χατζιδάκις στην Πλάκα, στα χρόνια 1987 – 1988.
Μεγάλη Τρίτη μέχρι Μεγάλη Παρασκευή, 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7.

ΣΗΜ: Η φωτογραφία είναι του Τάσου Βρετού και προέρχεται από το προσωπικό αρχείο του Μάνου Χατζιδάκι. Τη διαμόρφωσε για μας ο Πέτρος Παράσχης.

σχετικα ondemand