Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

«Εικόνες Πάθους σε δρόμους του τραγουδιού» – Η Χάρις Αλεξίου σε απρόβλεπτα τραγούδια

“Στο Σείριο υπάρχουνε παιδιά …35 χρόνια μετά”: Εκπομπή 1η
Μεγάλη Τρίτη 19 Απριλίου, 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7.

Το ιστορικό της συνεργασίας :
Είναι Ιανουάριος του 1987, όταν η Χάρις Αλεξίου ξεκινάει τις εμφανίσεις της, στο τρίτο από τα «προγράμματα» που ετοιμάζει ο Μάνος Χατζιδάκις στη μπουάτ «ΖΟΟΜ» της οδού Κυδαθηναίων στην Πλάκα. Ο χώρος, έχει μετονομαστεί για την περίσταση σε Μουσικό Κέντρο Αθηνών «Σείριος» – έχει το όνομα από την δισκογραφική ετικέτα που διευθύνει ήδη τότε δύο χρόνια ο Μάνος Χατζιδάκις. Είναι ένα σπονδυλωτό πρόγραμμα στο οποίο συνυπάρχουν ο Βασίλης Λέκκας και η Έλλη Πασπαλά σε ολόκληρους κύκλους τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι («Μυθολογία» και «Ματωμένος γάμος»), ο Λουδοβίκος των Ανωγείων και ο Ηλίας Λιούγκος σε δικά τους τραγούδια, η Νένα Βενετσάνου τραγουδώντας ολόκληρο τον «Επιτάφιο» του Μίκη Θεοδωράκη και του Γιάννη Ρίτσου, με τη συνοδεία του Τάσου Καρακατσάνη στο πιάνο, βίντεο από την τελευταία περιοδεία του Ζακ Μπρέλλ και, βέβαια, η Χάρις Αλεξίου να τραγουδά με τη συνοδεία ορχήστρας – ή και ενός μόνο οργάνου – Χατζιδάκι, Μικρούτσικο, Καλδάρα («Όποια και να σαι») , Τούντα («Κοκκαινοπότης») Μπρέχτ και Βάιλ («Τζένη των πειρατών»), Νίνο Ρότα ( «Canto per me» ) τους «γερανούς» του Ρίτσου πάνω στη ρώσικη μελωδία αλλά και τον «αμανέ της καληνυχτιάς» από την σμυρναίικη παράδοση.

Είναι μόλις εφτά μήνες μετά την κυκλοφορία του δίσκου «Η αγάπη είναι ζάλη», της συνεργασίας της με τον Θάνο Μικρούτσικο και εκείνες τις μέρες ο δίσκος γίνεται «πλατινένιος» για πωλήσεις 100 χιλιάδων αντιτύπων. Η Χάρις Αλεξίου θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα του Μάνου Χατζιδάκι μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου. Αμέσως μετά, με την επιμέλειά του Μάνου Χατζιδάκι, θα ηχογραφήσει αυτό το πρόγραμμα στο στούντιο, για τον δίσκο «Η Χάρις Αλεξίου σε απρόβλεπτα τραγούδια». Και στις αρχές Απριλίου – σχεδόν παράλληλα με την κυκλοφορία του δίσκου – θα συμμετάσχει και στην συναυλία του προγράμματος του «Σείριου» στο «Παλαί ντε Σπορ», στη Θεσσαλονίκη.

Η επιλογή της σειράς εκπομπών «ΕΙΚΟΝΕΣ ΠΑΘΟΥΣ σε δρόμους του τραγουδιού» για φέτος.
Μια προσπάθεια διαχείρισης του ελληνικού τραγουδιού και του ήχου των Ελλήνων μουσικών μέσα στο κλίμα, μέσα στην κατάνυξη της Μεγάλης Εβδομάδας.
Ηχογραφήσεις που γεννήθηκαν στο χώρο ή με αφορμή το χώρο που λειτούργησε ο Μάνος Χατζιδάκις στην Πλάκα, στα χρόνια 1987 – 1988.
Μεγ. Τρίτη μέχρι Μεγ. Παρασκευή , 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7.

ΣΗΜ: Η φωτογραφία είναι του Τάσου Βρετού και προέρχεται από το προσωπικό αρχείο του Μάνου Χατζιδάκι. Τη διαμόρφωσε για μας ο Πέτρος Παράσχης.

σχετικα ondemand