Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

«Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια» – Η Μαρίκα Νίνου τραγουδά Γιώργο Μητσάκη και Μανώλη Χιώτη (Μέρος 2o)

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου, 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7.

«Τι παράξενη κοπέλα είσαι εσύ!»: Το ‘γραψε ο Χιώτης και το τραγούδησε η Νίνου το 1949. Δεν έκανε την επιτυχία που έκαναν τα «Πεταλάκια».

Την ίδια εποχή, ο Μητσάκης της δίνει το «Σούρουπο με συννεφιά» και το «Τι σού φταίω». Αλλά, όλα αυτά, θα τα ανακαλύψουν και θα τα τραγουδήσουν περισσότερο οι γενιές μετά το 2000! Έτσι κι αλλιώς, εκείνη την εποχή, η Νίνου ξεκινάει την μεγάλη της πορεία δίπλα στον Βασίλη Τσιτσάνη. Δίπλα του στο πάλκο και αυτός είναι που θα ψάξει και θα υπηρετήσει περισσότερο τις δυνατότητές της. Το 1952, ο κόσμος των λαϊκών κέντρων, θα ζήσει μια αναστάτωση καθώς μετά από μια πρόσκαιρη απομάκρυνση της Νίνου από τον Τσιτσάνη, θα φτιαχτούν και θα ξεκινήσουν τα σχήματα Τσιτσάνης – Μπέλλου και Χιώτης – Παπαϊωάννου – Νίνου. Δεν θα περάσει καιρός και η Νίνου θα επιστρέψει δίπλα στον Τσιτσάνη ενώ η Μπέλλου θα βρεθεί δίπλα στους Χιώτη – Παπαϊωάννου.

Λίγο μετά, ο Τσιτσάνης θα αποχωρήσει από την «Κολούμπια». Η Νίνου θα τον ακολουθήσει αλλά η ζωή έχει άλλα σχέδια για τη συνέχειά τους. Πριν κλείσει και ο κύκλος Τσιτσάνη λοιπόν, θα ολοκληρωθεί η συνεργασία της τόσο με το Χιώτη όσο και με τον Μητσάκη. Μόνο στην Αμερική, το 1954, θα τραγουδήσει το «Πες μου αν μου βαρέθηκες» του Χιώτη. Που θα μπορούσε να είναι και μια απάντηση στο «Τι σήμερα, τι αύριο, τι τώρα» που της έδωσε τελευταία ο Τσιτσάνης.

Οχτώ και ένα λοιπόν τα τραγούδια του Χιώτη που θα τραγουδήσει. Και 22 τα τραγούδια του Μητσάκη που θα συμμετάσχει. Αλλού είναι η πρώτη φωνή κι αλλού συνοδεύει τον ίδιο. Συνεχίζουμε να ακούμε όλα αυτά αλλά και αρκετά ακόμη τραγούδια που ηχογράφησαν παράλληλα οι τρείς ή χαρακτηρίζουν την εποχή της συνεργασίας τους. Πάντα με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».

ΥΓ(1): Η φωτογραφία είναι ένα «παιχνίδι με το χρόνο» που έφτιαξε ο Πέτρος Παράσχης. Οι «πόζες» των δύο δημιουργών είναι βέβαια από κατοπινά χρόνια. Δυστυχώς, δεν θυμάμαι να υπάρχει φωτογραφία του Χιώτη και του Μητσάκη με την Νίνου από τα χρόνια της συνεργασίας τους. Αν κάποιος ξέρει κάτι παραπάνω, ας μας πει!

σχετικα ondemand