Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

«Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια» – Η Μαρίκα Νίνου τραγουδά Γιώργο Μητσάκη και Μανώλη Χιώτη ( Μέρος 1o)

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου, 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7.

Έχουμε συνδέσει βέβαια την Μαρίκα Νίνου κατ’ εξοχήν με τον Τσιτσάνη. Και σαφώς όχι άδικα. Ξεκίνησε όμως, στην δισκογραφία με τον Μανώλη Χιώτη. Και κάποιες από τις μεγάλες επιτυχίες της, έγραψε ο Γιώργος Μητσάκης. «Σύρμα πάνω, σύρμα κάτω παίζω εγώ το μπαγλαμά…». Η Μαρίκα Νίνου ακούγεται να τραγουδάει τα «Παλαμάκια» του Μητσάκη, στην κορύφωση μιας βραδιάς γλεντιού με τον Τσιτσάνη, στου «Τζίμη του Χοντρού». Είναι το αποκορύφωμα αλλά και το τελευταίο τραγούδι μάλλον που θα της δώσει ο Γιώργος Μητσάκης. Την εποχή που κυκλοφορεί σε δίσκο – θυμόταν η Ευαγγελία Μαργαρώνη που παίζει ακορντεόν και στην πρώτη ηχογράφηση – είναι μαζί με τον Τσιτσάνη σε περιοδεία στην Κωνσταντινούπολη κι εκεί μαθαίνουν πρώτα την επιτυχία του κομματιού.

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, θα ακούσουμε όλα τα τραγούδια του Χιώτη και του Μητσάκη που θα πει η Νίνου. Με το Χιώτη θα ξεκινήσει και θα συνεργαστούν σε μόλις οχτώ τραγούδια – ανάμεσα στα οποία είναι και η «Παράξενη κοπέλα» και το βαλς «Έχασα τα μάτια τα ωραία» που ανακαλύφθηκαν τα τελευταία χρόνια από τους νεώτερους. Με τον Μητσάκη, θα ηχογραφήσει συνολικά 22 τραγούδια. Αλλού είναι η πρώτη φωνή κι αλλού συνοδεύει τον ίδιο ή τον Τσαουσάκη.

Όλα αυτά τα τραγούδια θα μας κάνουν παρέα απόψε, στο ξεκίνημα αυτής της βραδιάς, αλλά και στην εκπομπή της ερχόμενης Δευτέρας 28/2. Έχουν όλα τη διάθεση για τραγούδι και χορό που υπερασπίζονταν στα χρόνια του ’50, ο Γιώργος Μητσάκης και ο Μανώλης Χιώτης. Και σε όλα, είτε είναι η πρώτη φωνή, είτε κρατάει βασικό ρόλο στη συνοδεία, κρατά βασικό ρόλο η Μαρίκα Νίνου. Πάντα με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».

ΥΓ(1): Η φωτογραφία, είναι ένα «παιχνίδι με το χρόνο» που έφτιαξε ο Πέτρος Παράσχης. Οι «πόζες» των δύο δημιουργών είναι βέβαια από κατοπινά χρόνια. Δυστυχώς, δεν θυμάμαι να υπάρχει φωτογραφία του Χιώτη και του Μητσάκη με την Νίνου από τα χρόνια της συνεργασίας τους. Αν κάποιος ξέρει κάτι παραπάνω, ας μας πει!

σχετικα ondemand