Έχει η Ζωή Γυρίσματα Λίτσα Τότσκα
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

Έχει η ζωή γυρίσματα με τη Λίτσα Τότσκα | 16.12.2023

Ελάτε να μιλήσουμε για βραδιές που τις φωτίζει η πυροστιά και όχι η οθόνη του υπολογιστή. Ελάτε να ταξιδέψουμε με μύθους και θρύλους για το χειμερινό ηλιοστάσιο. Κι αν μας μουλιάζει ο καιρός, θα κάνουμε τη ζωή μας αδιάβροχη -κυριολεκτικά και μεταφορικά- και θ’ αντέξουμε! Και πάλι συντροφιά το Σάββατο 8 με 10 το πρωί.

  • Ποια λέξη συνδέει την… ταλαιπωρία και τον χειμώνα;
  • Υπάρχουν Καθαροί και Ακάθαρτοι; Πού συχνάζουν;
  • Γιατί τα παιδιά στη Σκανδιναβία είχαν σε φόβο το χειμερινό ηλιοστάσιο;
  • Χωρίζουμε ή σμίγουμε τα Χριστούγεννα;
  • Σε τί διαφέρουν οι κρυουλιάρηδες με όσους… βράζει το αίμα τους; Τί λέει η επιστήμη;
  • Πώς συνδέεται το «Γειά χαρά καλή» που τραγούδησε ο Γιάννης Καλαϊτζής με μια… λαϊκή επανάσταση; Σε ποιο νησί μένει «ο καμπούρης Ανδρέας;» Γιατί αποκάλεσαν τον Βάρναλη «κτήνος Βουλγαρικόν και μαλλιαρόν»; Το Σάββατο συμπληρώνονται 49 χρόνια από τον θάνατο του ποιητή των κατατρεγμένων. Όπως έγραψε κι ο Λουντέμης «…η ποίησή του δε μύριζε ποτέ γάλα. Μύριζε από την αρχή μπαρούτι».
  • Τί σημαίνει εβδομάδα;
  • Ποια κορυφαία συγγραφέας- ανατόμος των σχέσεων- ερωτεύθηκε μία και μοναδική φορά στη ζωή της;
  • Ποιο εικαστικό κίνημα γέννησε ένας πίνακας που έπεσε και στάθηκε λοξά;

Και ο πίνακας. «Χειμωνιάτικο νυχτέρι» του Σωτήρη Ζήση. Μόνο με παρέα κυλούσε κάποτε η μεγάλη χειμωνιάτικη νύχτα. Γνέσιμο, κέντημα, πλέξιμο, κουβεντολόι, κάστανα στη χόβολη, τραχανάς στον τέντζερη και γύρω από τη φωτιά φέτες ψωμί χαρακωμένες για να γίνουν «πυρομάδες» (ροδοκόκκινες και κριτσανιστές). Χαρά, καλή συντροφιά και… δουλειά. «Στα χειμωνιάτικα νυχτέρια/που τα φωτίζουν αγιοκέρια/ οι χρυσοχέρες ετοιμάζουν τα προικιά» έγραψε ο Κώστας Βίρβος, μελοποίησε ο Γιάννης Μαρκόπουλος στον «Θεσσαλικό Κύκλο» του και τραγούδησε η Λιζέττα Νικολάου.  


«Έχει η ζωή γυρίσματα» Μία δίωρη ραδιοφωνική περιπλάνηση, τα πρωινά του Σαββατοκύριακου. Σελίδες πολιτισμού, ιστορίες για την Τέχνη και την επιστήμη, πρόσωπα γνωστά και άγνωστα που οι επιλογές τους άνοιξαν δρόμους, ερωτήσεις που γεννούν αναπάντεχες απαντήσεις, σε μία δίωρη ραδιοφωνική περιπλάνηση, τα πρωινά του Σαββατοκύριακου στο Δεύτερο Πρόγραμμα, συντροφιά με τη Λίτσα Τότσκα. Όπως είπε και ο Σοφοκλής: «Ο χρόνος αποκαλύπτει τα πάντα και τα φέρνει στο φως»

σχετικα ondemand