Έχει η Ζωή Γυρίσματα Λίτσα Τότσκα
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

Έχει η ζωή γυρίσματα με τη Λίτσα Τότσκα | 30.03.2024

Ένας καφενές και τότε και τώρα. Κι αν τα χωριά ερημώνουν και μαζί τους σβήνουν τα παραδοσιακά καφενεία- πυρήνες πολιτισμού μιας άλλης εποχής- πάντα θ’ αναζητούμε τόπους συνάντησης και ζύμωσης μέχρι… καυγά. Έστω και ψηφιακούς. Αναζητούμε συντροφιά όσα μας ενώνουν, μέσα από εικόνες, λέξεις, σκέψεις και νότες, πρωί Σαββάτου (8-10) στο Δεύτερο Πρόγραμμα.

  • Γιατί δεν υπήρχαν χάνια στην Αθήνα έως τις αρχές του 17ου αι;
  • Ποια ηρωίδα του Καζαντζάκη κατηγορήθηκε ότι ήταν… κατάσκοπος;
  • Γιατί το «υφαίνω» είναι φορτισμένο στην αρχαία σκέψη; Τί έχει να πει ο Γάλλος ελληνιστής Jean Pierre Vernant;
  • Ποιος σημαντικός ζωγράφος σώθηκε από τα νύχια της Ιεράς Εξέτασης λόγω…βύσματος;
  • Ποια αρχαία καλλονή σαγήνευε τα αρσενικά με το κόκκινο κραγιόν της;
  • Γιατί ο Γιούγκερμαν αποβιβάστηκε στην Καστέλλα;
  • Ποιοι παρέδωσαν στην πυρά τα Libro D’ Oro tων Επτανήσων;
  • Γιατί το ζευγάρι χορεύει τον χορό του Ησαΐα;

Και πίνακας. Έγραψε ιστορία το καφενείον «Η Ωραία Ελλάς» στη συμβολή Αιόλου και Ερμού. Από το 1839 στέκι πολιτικών, αγωνιστών, λογοτεχνών, περιηγητών και δημοσιογράφων. Μία «Εκκλησία του Δήμου», που μπορούσε να ρίξει ακόμη και την κυβέρνηση: άντρο των αντιμοναρχικών έπαιξε ρόλο στην έξωση του Όθωνα. Όπως η χώρα, έτσι και η «Ωραία Ελλάς» αμφιταλαντευόταν ανάμεσα στη Δύση και στην Ανατολή: είχε ναργιλέδες αλλά και  σφαιριστήριο (μπιλιαρδάδικο). Κάποια στιγμή μετατράπηκε σε άτυπο χρηματιστήριο και ο κοσμάκης έχασε τα λεφτά του  αγοράζοντας «φούσκες» μετοχές της Λαυρεωτικής, οπότε, το 1879 έβαλε αναγκαστικό λουκέτο.


«Έχει η ζωή γυρίσματα» Μία δίωρη ραδιοφωνική περιπλάνηση, τα πρωινά του Σαββατοκύριακου. Σελίδες πολιτισμού, ιστορίες για την Τέχνη και την επιστήμη, πρόσωπα γνωστά και άγνωστα που οι επιλογές τους άνοιξαν δρόμους, ερωτήσεις που γεννούν αναπάντεχες απαντήσεις, σε μία δίωρη ραδιοφωνική περιπλάνηση, τα πρωινά του Σαββατοκύριακου στο Δεύτερο Πρόγραμμα, συντροφιά με τη Λίτσα Τότσκα. Όπως είπε και ο Σοφοκλής: «Ο χρόνος αποκαλύπτει τα πάντα και τα φέρνει στο φως»

σχετικα ondemand