0:00
0:00 LIVE

Παναγιώτης Λιαρόπουλος – Ωδή

Μουσικά Σύνολα ΕΡΤ – Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα

Ωδείο Αθηνών, 17 Ιανουαρίου 2024

Παναγιώτης Λιαρόπουλος – Ode – Moments in the Life of Orpheus

Μουσική διεύθυνση: Ανδρέας Τσελίκας

Μουσικός Σύμβουλος: Χριστίνα Σιώρου

Ηχοληψία: Νίκος Θεοδωρακόπουλος

Διεύθυνση Παραγωγής Μουσικών Συνόλων: Μαρία Κοπανά

Επιμέλεια ψηφιακής δημοσίευσης: Γιάννης Βρυζάκης


Βιογραφικό σημείωμα

Ο Παναγιώτης Λιαρόπουλος είναι βραβευμένος συνθέτης και καθηγητής σύνθεσης στο Berklee College of Music. Γεννήθηκε στην Αθήνα και ζει και δραστηριοποιείται στη Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος στη Σύνθεση από το Boston University (Η.Π.Α), όπου σπούδασε ως υπότροφος του ιδρύματος Fulbright κοντά στο Θόδωρο Αντωνίου και το Lukas Foss και αποφοίτησε λαμβάνοντας τιμητική διάκριση για εξαιρετική επίδοση στη Σύνθεση και στα Ανώτερα Θεωρητικά.

Σπούδασε πιάνο και ανώτερα θεωρητικά στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών και σύνθεση στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης με το Χρήστο Σαμαρά. Είναι επίσης απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.

Οι συνθέσεις του περιλαμβάνουν έργα για σόλο όργανα, για σύνολα μουσικής δωματίου, καθώς και για ορχηστρικά σύνολα. Έργα του έχουν εκτελεστεί και διακριθεί στις Η.Π.Α, στην Ελλάδα καθώς και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Ανάμεσα στις διεθνείς διακρίσεις του συμπεριλαμβάνονται το πρώτο βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό σύνθεσης ALEA III (2002) για το έργο Orientations Beta για Μέτζο Σοπράνο και Ορχήστρα Δωματίου και το δεύτερο βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό σύνθεσης Δημήτρη Μητρόπουλου (2005) για το Κοντσέρτο για Φλάουτο και Ορχήστρα.

Έργα του κ. Λιαρόπουλου έχουν παραγγελθεί και εκτελεστεί από σημαντικά ορχηστρικά σύνολα και σύνολα μουσικής δωματίου στα οποία συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι  Boston Pops Symphony Orchestra, Albany Symphony Orchestra, Alea III Contemporary Music Ensemble, Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονής Μουσικής, Ορχήστρα των Χρωμάτων, Louisiana Sinfonieta, New Paths in Music Festival Orchestra, Aspen Music Festival Chamber Ensemble, Boston University Symphony and Chamber Orchestra, Kassatt String Quartet, Aeolos Wood Wind Quintet, Kalliope Reed Quintet, L’ Anima String Quartet.

Το φθινόπωρο του 2018 το ίδρυμα Fulbright  απένειμε στον κ. Λιαρόπουλο νέα ακαδημαϊκή υποτροφία για το εθνομουσικολογικό ερευνητικό του πρόγραμμα που αφορά τη συλλογή και διάσωση της παραδοσιακής μουσικής της Αμοργού και των Μικρών Κυκλάδων. Το πρόγραμμα στοχεύει στη δημιουργία του πρώτου Οπτικοακουστικού ψηφιακού αρχείου της Παραδοσιακής Μουσικής αυτών των νησιών. 

Τέλος, είναι ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Greek Music Ensemble, το οποίο ειδικεύεται στην κριτική ερμηνεία και εκτέλεση έντεχνης, αστικής και παραδοσιακής Ελληνικής μουσικής στις Η.Π.Α.


Σημείωση για το έργο:

Το έργο μου Ode – Moments in the Life of Orpheus ήταν παραγγελία της Albany Symphony Orchestra (2005) και παρουσιάστηκε σε συναυλίες στην πολιτεία της Νέας Υόρκης το 2006 υπό τη διεύθυνση του David Allan Miller. Το έργο επανασχεδιάστηκε δομικά και διευρύνθηκε ενορχηστρωτικά το 2023 με την ευκαιρία της πρώτης πανελλήνιας εκτέλεσής του από τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ.

Η “Ωδή” είναι εμπνευσμένη από τον μύθο του ήρωα Ορφέα, γιου του Απόλλωνα και της μούσας Καλλιόπης. Το έργο αποτελείται από μια σειρά οκτώ επεισοδίων που διαπραγματεύονται διάφορες φάσεις της ζωής του Ορφέα συμπεριλαμβανομένης της γέννησής του, του έρωτά του με την Ευρυδίκη, του ταξιδιού του στον Κάτω Κόσμο και του δραματικού θανάτου του στα χέρια των γυναικών της Θράκης.

Πιο συγκεκριμένα τα οκτώ επεισόδια στα οποία αρθρώνεται το έργο είναι: Πρόλογος – Γέννηση – Ιντερλούδιο του Ορφέα – Κάθοδος στον Άδη – Ορφέας και Ευρυδίκη – Χορός των Γυναικών της Θράκης – Θάνατος – Επίλογος.

Το κύριο φθογγικό και θεματικό υλικό του έργου προέρχεται από ένα από τα ελάχιστα δείγματα σωζόμενης αρχαίας Ελληνικής μουσικής – το πρώτο Στάσιμο της τραγωδίας «Ορέστης» του Ευριπίδη, η οποία χρονολογείται  στα τέλη του 5ου αιώνα π.Χ.

Πρόθεσή μου δεν ήταν μια απλή «προγραμματική» παρουσίαση των διαφόρων φάσεων της ζωής του Ορφέα, αλλά, αντίθετα, η αποτύπωση της δραματικής ατμόσφαιρας, του τελετουργικού χαρακτήρα και των συναισθηματικών εκφάνσεων ενός από τους πιο ποιητικούς μύθους της αρχαίας ελληνικής γραμματείας.

Ποιοι είμαστε

Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ ιδρύθηκε το 1938 και καλύπτει το κλασικό, ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο. Έχει παρουσιάσει έργα σημαντικών Ελλήνων και ξένων συνθετών, μαέστρων και ερευνητών μέσα από ηχογραφήσεις, ζωντανές μεταδόσεις από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση καθώς και από συναυλίες στην Αθήνα και την περιφέρεια.

Διευθυντές της υπήρξαν ο Γιώργος Λυκούδης, ο Σπύρος Φαραντάτος, ο Αντίοχος Ευαγγελάτος, ο Γιώργος Σισιλιάνος, ο Franz Litschauer, ο Ευθύμιος Καβαλλιεράτος, ο Μιλτιάδης Καρύδης, ο Άλκης Μπαλτάς, ο Ανδρέας Πυλαρινός, ο Νίκος Χριστοδούλου, ο Βλαδίμηρος Συμεωνίδης.

Την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ διηύθυναν ως προσκεκλημένοι συνεργάτες πολλοί Έλληνες και ξένοι μαέστροι καθώς και συνθέτες διεθνούς φήμης, όπως οι: Μανώλης Καλομοίρης, Διονύσιος Λαυράγκας, Δημήτρης Μητρόπουλος, Μιλτιάδης Καρύδης, Άντζελλο Καβαλλάρο, Άραμ Χατσατουριάν, Γκιόργκι Λέχελ, Γεχούντι Μενουχίν, Χορστ Νόυμαν, Άντον Νανούτ, Ρολφ Ρόυτερ, Κρίστιαν Λίντμπεργκ, Κριστιάν Μαντεάλ, Λουκάς Καρυτινός, Μίλτος Λογιάδης, Βύρων Φιδετζής, Δημήτρης Χωραφάς, Οδυσσέας Δημητριάδης, Ανδρέας Παρίδης, Βλαδίμηρος Συμεωνίδης, Μιχάλης Οικονόμου, Τάσος Συμεωνίδης, Γιώργος Πέτρου, Ανδρέας Τσελίκας, Νίκος Τσούχλος.

Με την ορχήστρα συνέπραξαν ως σολίστ πολλοί διάσημοι καλλιτέχνες, έλληνες και ξένοι όπως οι: Νταβίντ Όιστραχ, Τζίνα Μπαχάουερ, Χοσέ Καρρέρας, Aγνή Μπάλτσα, Βάσω Παπαντωνίου, Mονσεράτ Kαμπαγέ, Πλάθιντο Ντομίνγκο, Ρολάντο Βιγιαζόν, Λεωνίδας Καβάκος, Δημήτρης Σγούρος, Ρομπέρτο Αλάνια, Άντζελα Γκεόργκιου, Ανδρέα Μποτσέλι, Χοσέ Κούρα, Χουάν Ντιέγκο Φλόρες.

Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ έχει εμφανιστεί επανειλημμένα στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, στο Φεστιβάλ Πάτρας, στο Φεστιβάλ Βελιγραδίου, στην Όπερα Καΐρου, στο Μόντρεαλ, στην Κολωνία, στο Παρίσι, στην Κωνσταντινούπολη, σε διεθνείς μουσικές εκδηλώσεις σε συνεργασία με την E.B.U. (Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοφωνιών), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και σε πόλεις της Ελλάδας. Τον Οκτώβριο του 2006, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα πραγματοποίησε συναυλία στην αίθουσα Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και στο Λίνκολν Σέντερ της Νέας Υόρκης. Τον Οκτώβριο του 2007, στο Polytheater του Πεκίνου, πραγματοποίησε την εναρκτήρια συναυλία των εκδηλώσεων για το πολιτιστικό έτος της Ελλάδας στην Κίνα.

Σήμερα η Ορχήστρα θεωρείται από τα πιο δυναμικά, άρτια και δραστήρια συμφωνικά συγκροτήματα της Ελλάδας. Από το Δεκέμβριο του 2022 αρχιμουσικός της ορχήστρας έχει αναλάβει ο διεθνώς καταξιωμένος μαέστρος Μιχάλης Οικονόμου.

Μουσικοί Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας

ΑΡΧΙΜΟΥΣΙΚΟΣ
ΦΛΑΟΥΤΟ ΠΙΚΟΛΛΟ
ΑΓΓΛΙΚΟ ΚΟΡΝΟ
ΜΠΑΣΟ ΚΛΑΡΙΝΕΤΟ
ΚΟΝΤΡΑ ΦΑΓΚΟΤΟ
ΤΡΟΜΠΟΝΙ ΜΠΑΣΟ

Διεύθυνση Μουσικών Συνόλων ΕΡΤ

Διευθυντής Μουσικών Συνόλων ΕΡΤ
Μιχάλης Δημητρακάκος

Επικοινωνία
music_ensembles@ert.gr
210 60926096

Τμήμα Παραγωγής
Προϊσταμένη τμήματος παραγωγής
Μαρία Κοπανά

Διευθυντές Παραγωγής
Γιάννα Κοτοπούλη
Σωτηρία Σβόλη
Δημήτρης Βεργίνης
Γιάννης Βρυζάκης
Βασίλης Δραμουντάνης

Υπεύθυνος Φροντιστηρίου
Θανάσης Μπλίκας

Φροντιστές
Κώστας Καραμούκος
Δημήτρης Μαρούλης
Βαγγέλης Σαγρής

Αντιγραφείς
Χαρά Βλάχου
Ευδοξία Υψηλάντη

Ενορχηστρωτής
Αχιλλέας Γουάστωρ

Μουσική Σύμβουλος
Χριστίνα Σιώρου

Τμήμα Ηχοληψίας
Προϊστάμενος τμήματος Ηχοληψίας
Μιχάλης Συγλέτος

Ηχολήπτες
Κώστας Γιαννακόπουλος
Νίκος Θεοδωρακόπουλος
Διονύσης Λυμπέρης
Βασίλης Χανιώτης