0:00
0:00 LIVE

Μουσικά Σύνολα ΕΡΤ – Κύκλος Νέα Ελληνική Δημιουργία

Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα, Ηχογράφηση στο Studio C

Δευτέρα 30 Οκτωβρίου έως Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023

Έργα του Έλληνα συνθέτη Φίλιππου Τσαλαχούρη,

01. Κοντσερτάκι για Βιόλα, op.18(1997)

Andantino
In tempo di una marcia funebre
Allegretto
(Σολίστ: Αντώνης Μανιάς-Βιόλα)

02. Κοντσερτίνο για Κοντραμπάσο, op.29(1998)

Moderato
Παραλλαγές σε ένα θέμα του Καλομοίρη
Παραλλαγές σε ένα παιδικό τραγούδι
(Σολίστ: Χρήστος Κομισόπουλος-Κοντραμπάσο)
(Καντέντσα του Χρήστου Κομισόπουλου)

Μουσική διεύθυνση: Φίλιππος Τσαλαχούρης
Σολίστ: Αντώνης Μανιάς
Μουσικός Σύμβουλος: Χριστίνα Σιώρου
Ηχοληψία: Νίκος Θεοδωρακόπουλος
Διεύθυνση Παραγωγής Μουσικών Συνόλων: Μαρία Κοπανά
Επιμέλεια ψηφιακής δημοσίευσης: Γιάννης Βρυζάκης

Φίλιππος Τσαλαχούρης

Ο Φίλιππος Τσαλαχούρης γεννήθηκε στην πόλη Καμίνα του Κονγκό στην Kεντρική Αφρική τον Αύγουστο του 1969 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε φλάουτο (τάξη Ν. Δεπούντη) και ανώτερα θεωρητικά (τάξεις Ν. Νευράκη – αρμονία,  Δ. Δραγατάκη – αντίστιξη και φούγκα) στο Εθνικό Ωδείο, με υποτροφία της κ. Καλομοίρη και των δασκάλων του. Τα πτυχία του συνοδεύονται από διακρίσεις και βραβεία.
Ανάμεσα στα έργα του ξεχωρίζουν οι 6 Συμφωνίες, η δραματική καντάτα Ιούλιος Καίσαρας, οι μονόπρακτες όπερες Το Όνειρο του Σατνή, Πούσκιν, Απιστία ή το Χάρτινο Φεγγάρι και Ο Μιχαήλ Άγγελος στη Ρώμη, οι 24 Ελληνικοί Χοροί για το Μουσείο Μπενάκη, το λειτουργικό δράμα Η ώρα του Μυστικού Δείπνου, το Κοντσερτίνο για βιόλα, το Κοντσερτίνο για κοντραμπάσο, τα 2 Κοντσέρτα για πιάνο, το Κοντσέρτο για φλουτο, η ελεγεία Σμύρνη, η πόλη που ταξίδευε στον ουρανό για βιολί και ορχήστρα, οι 3 Λειτουργίες, η καντάτα Cerigo, οι 2 Σονάτες για βιολί και πιάνο, οι 2 Σονάτες για βιολοντσέλο και πιάνο, τα 6 κουαρτέτα εγχόρδων, το χορωδιακό Η Γάτα και το φεγγάρι, Οι δύο Ραββίνοι, Οι επτά Λόγοι του Χριστού επάνω στο Σταυρό, ο Λυρικός Μονόλογος «Εν τη Ερήμω» και το Stabat Mater.
Έργα του παρουσιάστηκαν σε Ελλάδα, Ρωσία, Ισπανία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Αγγλία, Γαλλία, Ρουμανία, Ουρουγουάη, Ιταλία, Τουρκία, Κίνα, Ουκρανία, Αυστρία, Ταϊβάν, Σερβία, Κροατία και Γερμανία, από μουσικά σύνολα όπως: Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Καμεράτα του ΜΜΑ, Χορωδία Δωματίου της Ραδιοφωνίας της Μόσχας, Χορωδία της Ακαδημίας Λιστ, Χορωδία Kodàly του Ντέμπρετσεν, Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, Μικτή Χορωδία της ΕΡΤ, Συμφωνική Ορχήστρα του Πάζαρτζικ, Φιλαρμονική “Μιχαήλ Ζόρα” του Bacau, Σολίστες της Πράγας, Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο, Κουαρτέτο του Εδιμβούργου, Κουαρτέτο Πατρών, Κουαρτέτο Αθηνών, Ορχήστρα Academica, Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής, Ορχήστρα των Χρωμάτων, Γυναικείο φωνητικό σύνολο Opus Femina, Συμφωνική Ορχήστρα του Πανεπιστημίου Dokuz της Σμύρνης, Ορχήστρα Πατρών, Κλασσική Ορχήστρα του Κιέβου, Louisiana Sinfonietta, Sofia Sinfonietta, Φιλαρμονική του Έγκερ, Ορχήστρα Kodàly, Ορχήστρα Arcadia Mundi, Ορχήστρα Béla Bartók και Ορχήστρα Johann Strauss Festival.
Έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με το Θέατρο Τέχνης, το Εθνικό Θέατρο και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, συνθέτοντας μουσική για έργα των Ιονέσκο, Τσέχωφ, Μπέρνχαρντ, Στρίντμπεργκ, Ροντρίγκες, Αναγνωστάκη, Γκολντόνι, Καμπανέλλη, Παίητζ, Αρού, Κολτές, Ουίλιαμς, Γκάτζο, Λεοτιέ, Χορν, Σαίξπηρ, Ομπράιαν, Ίψεν, Σοφοκλή, Αριστοφάνη και Μίλερ.
Δίδαξε στο Εθνικό Ωδείο (1990 – 1995), στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης “Κάρολος Κουν” (1991 – 2005) και στο Ωδείο Κόνταλυ (1992 – 2017). Από τον Σεπτέμβριο του 2004 διδάσκει στο Ωδείο Αθηνών. Σήμερα κατέχει τη θέση του Διευθυντή των Μουσικών Σχολών του Ωδείου Αθηνών. Εξελέγη τακτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών τον Μάιο του 1997. Είναι μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη. Τον Δεκέμβριο του 2008 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο του έργου του, αλλά και για τη γενικότερη προσφορά του στη μουσική με το βραβείο “Γ. Α. Παπαϊωάννου” με αφορμή τη σύνθεση των 24 Ελληνικών Χορών για το Μουσείο Μπενάκη. Έχει λάβει επίσης το Αργυρό Mετάλλιο της πόλης της Ρόδου και το Πανδωδεκανησιακό βραβείο “Βαλσάμη”.

Διεύθυνση Μουσικών Συνόλων ΕΡΤ

Διευθυντής Μουσικών Συνόλων ΕΡΤ
Μιχάλης Δημητρακάκος

Επικοινωνία
music_ensembles@ert.gr
210 60926096

Τμήμα Παραγωγής
Προϊσταμένη τμήματος παραγωγής
Μαρία Κοπανά

Διευθυντές Παραγωγής
Γιάννα Κοτοπούλη
Σωτηρία Σβόλη
Δημήτρης Βεργίνης
Γιάννης Βρυζάκης
Βασίλης Δραμουντάνης

Υπεύθυνος Φροντιστηρίου
Θανάσης Μπλίκας

Φροντιστές
Κώστας Καραμούκος
Δημήτρης Μαρούλης
Βαγγέλης Σαγρής

Αντιγραφείς
Χαρά Βλάχου
Ευδοξία Υψηλάντη

Ενορχηστρωτής
Αχιλλέας Γουάστωρ

Μουσική Σύμβουλος
Χριστίνα Σιώρου

Τμήμα Ηχοληψίας
Προϊστάμενος τμήματος Ηχοληψίας
Μιχάλης Συγλέτος

Ηχολήπτες
Κώστας Γιαννακόπουλος
Νίκος Θεοδωρακόπουλος
Διονύσης Λυμπέρης
Βασίλης Χανιώτης