Καθημερινότητα, χιούμορ και σάτιρα στο ρεμπέτικο και το λαϊκό τραγούδι:
Γιώργος Μπάτης και Γιώργος Ζαμπέτας
Καθαρά Δευτέρα 03.03, 9 με 10 το βράδυ, στην εκπομπή του Γιώργου Τσάμπρα και στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7.
Ο Γιώργος Μπάτης, ηχογράφησε το «Ζεμπεκάνο σπανιόλο» («Ζούλα σε μια βάρκα μπήκα») το 1933, ως ένα καμηλιέρικο ζεϊμπέκικο με τραγουδιστή τον Στράτο Παγιουμτζή. Ήταν μια απολαυστική εικόνα των τριών από την «ξακουστή Τετράδα του Πειραιώς» (ο Μπάτης κι ο Αρτέμης και ο Στράτος ο τεμπέλης ) σε κατάσταση ευθυμίας και …κατάνυξης, με χρήση ουσιών. Ο Γιώργος Ζαμπέτας, το έπαιξε, το τραγούδησε και το ηχογράφησε ως …τουίστ, το 1964! Ξεκινώντας αυτή την συνάντηση των δύο δημιουργών, δυο διαφορετικών εποχών του λαϊκού τραγουδιού, είπαμε να αναζητήσουμε σε δύο εκπομπές, το χιούμορ και τη σάτιρα, όπως καθρεφτίζεται στα τραγούδια τους.
Μπορεί να μην καταγράφηκε τόσο ξεκάθαρα η χιουμοριστική πλευρά του Μπάτη στην δισκογραφία, ωστόσο έχουν καταγραφεί απίστευτες ιστορίες για τη ζωή και τις επαγγελματικές του επιλογές. Περιπλανώμενος οδοντογιατρός, πωλητής αυτοσχέδιων φαρμάκων κατά του πονόδοντου, μικροπωλητής λογής προϊόντων, μικροενεχυροδανειστής… Και βέβαια καφετζής και χοροδιδάσκαλος στο περίφημο χοροδιδασκαλείο της οδού Αίμου 5 στον Πειραιά, όπου σύμφωνα με το σχετικό φέιγ- βολάν εδιδάσκοντο «νότες, μπουζούκι, μπαγλαμάς, ευρωπαϊκοί χοροί, ταγκό, ζεϊμπέκικο τσιφτετέλι κ.α.». Στα τραγούδια του πρωταγωνιστούν «γυφτοπούλες στο χαμάμ», «ατσιγγάνες», «φωνογραφιτζήδες» αλλά και εικόνες όπου «κάτω στο γιαλό στην άμμο/ τα καβούρια κάνουν γάμο» και βέβαια εκείνος ο περίφημος «μπουφετζής». Μόλις 16 τα τραγούδια του, πολλά απ’ αυτά τα είδαν με το δικό τους τρόπο φωνές των επόμενων γενεών. Από την Μαρίκα Νίνου και τον Γιάννη Παπαιωάννου, στο Γιώργο Λαύκα, στη Βίκυ Μοσχολιού, στη «Ρεμπέτικη Κομπανία», στον Μπάμπη Γκολέ, τον Αγάθωνα Ιακωβίδη, μέχρι και την Μαρία Παπαγεωργίου.
Ο Γιώργος Ζαμπέτας από την πλευρά του, έχει συνδεθεί περισσότερο με την εικόνα του γελωτοποιού και του σαρκαστή των πάντων. Και σαφώς αυτή υποστήριξε κι εκείνος στα πάλκα, στη δισκογραφία, στον κινηματογράφο, στις δημόσιες παρουσίες του. Στην εκπομπή παρελαύνουν γνωστοί και λιγότερο γνωστοί ήρωες της μυθολογίας του. Ο «Αράπης», ο «Απόγονος», η «παλιοπαρέα», ο «Γιαννάκης»… Αλλά και «μια ταμπέλα που ξεκαρφώθηκε από το φούρνο του Τριβέλα», και «του κυρ Σπύρου το γαϊδούρι ( που ) «φόρεσε καινούργια μούρη», και το αιώνιο ερώτημα «Να ζει κανείς η να μη ζει;» και η εικόνα της «κυράς» του που «για τίποτα δεν σεκλετίζεται/ γελάει, γελάει, γελάει και το μαλλί χτενίζεται!». Μέσα απ’ όλα αυτά, αποχαιρετώντας την Αποκριά και καλωσορίζοντας την …Σαρακοστή, ξαναβάζουμε το θέμα του χιούμορ και της σάτιρας μέσα στην καθημερινότητα του λαϊκού τραγουδιού.
Πάντα με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».
ΣΗΜ: Σύμπτωση! Γιώργος Μπάτης και Γιώργος Ζαμπέτας, έτυχε εν τέλει, να φύγουν την ίδια ημερομηνία από τη ζωή. 10 Μαρτίου του 1967 ο Μπάτης, 10 Μαρτίου του 1992 ο Ζαμπέτας.