Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

“Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια” – «Κυριακή παντρεύτηκα έναν προβολέα/ και μ’ αυτόν πορεύτηκα και με μιαν αυλαία». Σκόρπιες εικόνες στη διαδρομή της Μαρινέλλας

Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου, 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα.

Μια «άλλη» επιλογή από τραγούδια που έχει ηχογραφήσει η Μαρινέλλα για την δισκογραφία, από τα χρόνια του ’60 μέχρι τις μέρες μας. Μια άλλη προσέγγιση, παράλληλη με όσα την είδαμε να τραγουδάει τη βραδιά της παραμονής των Χριστουγέννων στην τηλεόραση. Χωρίς άλλο, ήταν το τηλεοπτικό πρόσωπο των ημερών σε ότι αφορά το τραγούδι. Αν πιστέψουμε τις μετρήσεις, την είδε ένας στους τρείς.

Γράφτηκαν πολλά, ειπώθηκαν πολλά. Χωρίς άλλο, αποδείχτηκε ότι η προσωπικότητα και η ιστορία μετράει πολύ περισσότερο από όλα τα επικαιρικά τηλεοπτικά «υλικά περιτυλίγματος».

Αρχικά, σκέφτηκα να ακούσουμε κάποια από τα τραγούδια εκείνης της βραδιάς στις κλασσικές δισκογραφικές τους εκτελέσεις. Κατέληξα να διαλέξω «λεπτομέρειες» γνωστές, που όμως συνήθως  μένουν στο περιθώριο, καθώς προπορεύονται οι αυτονόητες μεγάλες επιτυχίες. Από την «Όμορφη πόλη» και το «Αστέρι μου, φεγγάρι μου» στα χρόνια του ’60, σε τραγούδια  Χατζιδάκι, Ξαρχάκου, και τα ανέκδοτα του Μάνου Λοίζου με στίχους του Γιάννη Νεγρεπόντη. Κι από τα τραγούδια του Σταμάτη Κραουνάκη για το «Ύστερα ήρθαν οι μέλισσες» σε ζωντανές ηχογραφήσεις στο Ηρώδειο και το Μέγαρο Μουσικής, με τραγούδια Πλέσσα, Τσιτσάνη, Παπαϊωάννου, Μπαγιαντέρα, το παραδοσιακό «Ραμπί ραμπί» της Κωνσταντινούπολης μέχρι τον δίσκο του 2005 με τον Γιώργο Θεοφάνους.

Ανατρέχουμε σε όλα αυτά, διαλέγοντας κάποιες χαρακτηριστικές αφηγήσεις πού τα τοποθετούν στο χρόνο τους. Πάντα με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».

σχετικα ondemand