Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

“Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια” – «Όσα έχω αποκτήσει, πρόσφυγας στην ξένη γη…». Ο Μανώλης Αγγελόπουλος του 1977.

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου, 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7.
«Ο πρόσφυγας», «Τα μαύρα μάτια σου», «Αγάπες μου περαστικές»… Η δεκαετία του ’70, είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην 30άχρονη διαδρομή του Μανώλη Αγγελόπουλου. Είναι η εποχή που καθιερώνονται οι μεγάλοι δίσκοι βινυλίου και μέσα από αυτούς ξεκινά μια νέα μεγάλη σειρά επιτυχιών με αφετηρία σε μεγάλο βαθμό «αράβικα» ακούσματα, «αράβικα βιολιά» – όπως τα προσδιόριζε ο ίδιος. Διαλέγουμε να ακούσουμε έναν ολόκληρο μεγάλο δίσκο – τον «Πρόσφυγα» του 1977 – για να έχουμε μια πληρέστερη εικόνα του συγκεκριμένου τρόπου έκδοσης και του γενικού μουσικού κλίματος ενός τέτοιου δίσκου.
Διασκευασμένες αράβικες μελωδίες με στίχους της Μάρως Μπιζάνη και του Ανδρέα Σπυρόπουλου, τραγούδια του Νάκη Πετρίδη – που επιμελείται και τις ορχήστρες στο δίσκο – αλλά και άλλες και διαφορετικές εκτελέσεις για τις «Στάχτες των ονείρων» του Μίμη Χριστόπουλου που είχε πρωτοπεί ο Στράτος Διονυσίου αλλά και για το «Μες της Πεντέλης τα βουνά», την προπολεμική επιτυχία του Στράτου Παγιουμτζή.
Στη σειρά, όπου ψάχνουμε σαν παραμύθια τις ιστορίες τους και ακούμε κάποιους δίσκους ολόκληρους. Σαν να βάζαμε με προσοχή και τις δυο πλευρές ενός παλιού δίσκου βινυλίου. Ρίχνοντας παράλληλα, μια γενικότερη ματιά στης εποχή, στη δισκογραφία, στα «μέσα», αλλά και στον τρόπο που ταξίδεψε μέχρι τις μέρες μας. Πάντα με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».
Σημείωση: Στις τρείς φωτογραφίες βλέπετε το εξώφυλλο, το οπισθόφυλλο αλλά και το «σαλόνι» του φακέλλου του παλιού δίσκου βινυλίου. Χαρακτηριστικές εικόνες – φωτογραφίες Η φωτογραφία του εξωφύλλου του μεγάλου δίσκου βινυλίου του 1972, πολύ χαρακτηριστική των ενδυματολογικών επιλογών της εποχής.

σχετικα ondemand