Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

“Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια” – «Ένα λεπτό περιπτερά…». Ο Στράτος Διονυσίου του ’80: Επιτυχίες και λεπτομέρειες.

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου, 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7. Η δεκαετία του ’80 ήταν για τον Στράτο Διονυσίου η κορύφωση – αλλά και η αυλαία – μιας 30άχρονης διαδρομής στο λαϊκό τραγούδι. Ακόμη μέχρι σήμερα, δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα αν η εποχή σημάδεψε τις επιλογές του Στράτου Διονυσίου ή ο Στράτος Διονυσίου σημάδεψε με την παρουσία του την εποχή. Όπως και να ‘χει, ήταν ο κορυφαίος λαϊκός τραγουδιστής που υπερασπιζόταν το είδος παράλληλα και στη δισκογραφία και στα νυχτερινά κέντρα εκείνης της περιόδου. Δέκα μεγάλοι προσωπικοί δίσκοι βινυλίου που από χρόνο σε χρόνο πουλούσαν εκατοντάδες χιλιάδες αντίτυπα και έβγαζαν μεγάλες επιτυχίες. Αλλά και αργότερα γέννησαν τραγούδια που ταξίδεψαν μέχρι τις μέρες μας με άλλες φωνές (Ίσως γι’ αυτό αξίζει να τα θυμόμαστε με το δικό του τρόπο).

Όλα ξεκίνησαν με τον προβληματισμό του Μάκη Μάτσα για τον 45άχρονο Στράτο – όπως έχει δηλώσει ξεκάθαρα «αρχικά προσπάθησα να αποφύγω τη συνεργασία» – και έκλεισαν με την απόλυτη αποδοχή και το ξαφνικό τέλος του Διονυσίου. «Τα πήρες όλα κι έφυγες», «Της γυναίκας η καρδιά», «Υποκρίνεσαι», «Με σκότωσε γιατί την αγαπούσα», «Εγώ ο ξένος» και βέβαια το τραγικά προφητικό «Ένα λεπτό περιπτερά». Είναι πολλά τα τραγούδια κι οι δημιουργοί και σίγουρα αδικούμε κάποια αναφέροντας λίγα. Στην εκπομπή προσπαθούμε να ισορροπήσουμε ανάμεσα σε αγαπημένα και πολυακουσμένα στο χρόνο με τη φωνή του Στράτου Διονυσίου αλλά και κάποια που λέμε ότι αξίζει να ξαναπροσέξουμε. Πάντα με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».

Σημείωση: Διάλεξα τη φωτογραφία γιατί καθρεφτίζει και τη φινέτσα αλλά και την επιτυχία του Στράτου Διονυσίου εκείνα τα χρόνια. Αν και νομίζω ότι οι πιο χαρακτηριστικές εικόνες του είναι εκείνες στην πίστα ή και στο πάλκο.

σχετικα ondemand