Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

«Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια» – “Παιξίματα και τραγούδια με την σκέψη του Λάκη Καρνέζη”

Τρίτη 25 Μαΐου, 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7.
Πραγματικά, «θολώνεις» αν πρέπει να καλύψεις με δυο λόγια και σε λίγο χρόνο όσα έχουν ηχογραφήσει και όσα έχουν παίξει ζωντανά, τέτοιοι μουσικοί. Χρειάζονται ώρες για να ακούσει κανείς ακόμα και τα πιο χαρακτηριστικά παιξίματα, τα πιο χαρακτηριστικά τραγούδια που έχει παίξει ο Λάκης Καρνέζης – μαζί με τον Κώστα Παπαδόπουλο, με άλλους μπουζουξήδες αλλά και μόνος του.
Οι σημερινές μας επιλογές δεν είναι παρά μια μικρή και τυχαία ανθολογία. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’50 – δίπλα στο Γιώργο Μητσάκη να παίζει για τον Καζαντζίδη και την πρωτοεμφανιζόμενη Μαρινέλλα «Η πρώτη αγάπη σου είμαι εγώ» – μέχρι τα χρόνια του 2000, να τραγουδά ο ίδιος «άγνωστα» τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη σε θέατρο της Νορβηγίας. Με ενδιάμεσες στάσεις σε κλασσικά τραγούδια του Άκη Πάνου («Δεν κλαίω για τώρα», «Το θολωμένο μου μυαλό»), σε τραγούδια που έγραψε μόνος του ή μαζί με τον Κώστα Παπαδόπουλο για να τραγουδήσουν ο Στέλιος Καζαντζίδης, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης και ο Σταμάτης Κόκοτας. Κι ακόμη, το «Μη φεύγεις», που έγραψε με το «νεανικό» ήχο του ’70, για να επιστρέψει στα ακούσματα του ’90 και του 2000 με τους «Παίδες εν τάξει» αλλά και με την Έλενα Παπαρίζου.
Πάντα, με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».
ΥΓ : Εξ ίσου τυχαία με το ρεπερτόριο, διάλεξα για να συνοδέψει αυτή την ανάρτηση, όχι ένα κλασσικό πορτραίτο του Λάκη Καρνέζη αλλά αυτή η φωτογραφία με την πρώτη ορχήστρα του Μίκη Θεοδωράκη, όπως την φωτογράφησε ο Τάκης Πανανίδης. Βαγγέλης Παπαγγελίδης, Γιάννης Διδίλης, Εύανδρος Παπαδόπουλος, Κώστας Παπαδόπουλος, Λάκης Καρνέζης και μαζί τους η – πολύ νέα, τότε – Μαρία Φαραντούρη. 1964.

σχετικα ondemand