Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

«Εικόνες Πάθους σε δρόμους του τραγουδιού» – Μεγάλη Δευτέρα  26 Απριλίου

« …να βρούμε ουρανό!». Αργά και χαμηλόφωνα τραγούδια με τη Γλυκερία.

Τραγούδια παραδοσιακά, ψαλμοί, τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, του Νίκου Ξυδάκη, του Νότη Μαυρουδή, του Χρήστου Νικολόπουλου, του Στέλιου Φωτιάδη,  του Γιώργου Σταυριανού, , του Ανδρέα Κατσιγιάννη και του Θοδωρή Κοτονιά

Τις μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, αντί των καθιερωμένων μεταδόσεων της εκπομπής «Πρέπει να ξέρεις μηχανή, να κόψεις μαύρα μάτια», κάνουμε επιλογές μέσα από τις οποίες σκιαγραφούνται διαφορετικές εκδοχές του «Θείου» και του «Ανθρώπινου Πάθους», όπως αυτό καταγράφηκε στην ιστορία της ελληνικής μουσικής δημιουργίας. Κάθε βράδυ της Μεγάλης Εβδομάδας,  9 με 10, από το Δεύτερο Πρόγραμμα. Μια προσπάθεια  του Γιώργου Τσάμπρα, να διαχειριστεί το ελληνικό τραγούδι και τον ήχο των Ελλήνων μουσικών μέσα στο κλίμα, μέσα στην κατάνυξη της Μεγάλης Εβδομάδας.

ΣΗΜ : Η φωτογραφία είναι μια στιγμή από συναυλία της Γλυκερίας στην αίθουσα του Φ/Σ «Παρνασσός» πριν την Μεγάλη Εβδομάδα του 3018. Την διαμόρφωσε ο Πέτρος Παράσχης.

_______________________
Να σας πούμε λίγο  και την ιστορία αυτής της σειράς των εκπομπών;

Ήταν λίγο πριν την Μεγάλη Εβδομάδα του 2004, που άρχισα να σκέφτομαι για πρώτη φορά τι θα ‘θελα να ακούω, τι θα ‘θελα να ακούγεται τις ώρες των εκπομπών μου, εκείνες τις μέρες. Άρχισα να διαλέγω θέματα, ελληνικά τραγούδια και μουσικές που είχαν να κάνουν με τα ανθρώπινα και τα Θεία Πάθη. Δεν μιλάμε για καμιά υπερπαραγωγή! Οι ώρες του στούντιο ήταν μετρημένες. Ουσιαστικά, βασίστηκα στην ατμόσφαιρα που δημιουργούσαν κάποια ακούσματα και στην ολοκλήρωση κάποιων θεμάτων, με βάση το τραγούδι. Χωρίς πολλά λόγια. Κάποια από τα επόμενα χρόνια, οι επιλογές συνεχίστηκαν. Ξεκίνησαν ως «Εικόνες πάθους στο λαϊκό τραγούδι» και  προχώρησαν ως «Εικόνες πάθους σε δρόμους του τραγουδιού». Στις θεματολογικές ενότητες, προστέθηκαν δημιουργοί και τραγουδιστές… Ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης και οι βασικοί τους ερμηνευτές, ο Νίκος Γκάτσος, η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, ο Δημήτρης Λάγιος.

σχετικα ondemand