Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

«Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια» – «Ήρθατε σαν κύματα, θύμισες παλιές…» Ο Μανώλης Μητσιάς στις 45 στροφές. Μέρος 2ο

Και πάλι επιλογές από τα τραγούδια που είπε ο Μανώλης Μητσιάς και κυκλοφόρησαν και σε μικρά δισκάκια, Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου, 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7 – μετά από δύο αναβολές συνθηκών.
Οι μικροί δίσκοι 45 στροφών, όταν ξεκινάει ο Μανώλης Μητσιάς λίγο πριν τα 1970, είναι ακόμη βασικός φορέας κυκλοφορίας των τραγουδιών. Ακόμη έχει θέση στις συνήθειες του κοινού, η δημόσια ακρόαση μέσω των τζουκ μποξ. Βέβαια, καθώς περνούν τα χρόνια, καθιερώνονται οι μεγάλοι δίσκοι βινυλίου – δίσκοι συνθετών ή προσωπικοί δίσκοι τραγουδιστών – και όλο και λιγότερα τραγούδια κυκλοφορούν σε 45άρια. Κι έρχεται μια εποχή που σε 45άρια κυκλοφορούν κυρίως κάποια σκόρπια «εποχιακά» τραγούδια που σιγά σιγά ξεχνιούνται… Η αλήθεια είναι ότι ο Μητσιάς είναι από τους τραγουδιστές με το πιο ανθεκτικό ρεπερτόριο στο χρόνο.
Τα τραγούδια του Δήμου Μούτση, του Λουκιανού Κηλαηδόνη, του Μάνου Χατζιδάκι, του Γιάννη Σπανού, του Γιώργου Χατζηνάσιου με στίχους Νίκου Γκάτσου, Λευτέρη Παπαδόπουλου, Γιάννη Λογοθέτη, Γιώργου Κανελλόπουλου, είτε σε μεγάλους δίσκους, είτε σε 45άρια, αντέχουν όλα αυτά τα χρόνια. Αλλά και κάποια ακόμη, δημιουργών που έχουν συνδεθεί λιγότερο μαζί του στη μνήμη μας, ακούγονται εν ονόματι της εποχής τους. Τραγούδια της Ελένης Καραΐνδρου, του Αντώνη Κατινάρη, του Ανδρέα Πρέζα – που μαζί του ξεκίνησε στην δισκογραφία – ή ακόμη και του Βασίλη Τσιτσάνη, πού τότε ηχογραφεί μαζί του σε δεύτερη εκτέλεση κάποια τραγούδια από το δικό του «ξεκίνημα». Στις δύο εκπομπές, παρακολουθούμε όσο μπορούμε αυτή τη «διαδρομή» των πρώτων χρόνων του Μανώλη Μητσιά, μέσα από την φωτεινή αλλά και πίσω από την «άλλη» όψη των 45αριών του ’70. Πάντα με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».
Σημείωση: Η φωτογραφία «εποχής», ξεκίνησε από το εξώφυλλο του πρώτου μεγάλου δίσκου του Μανώλη Μητσιά. Για μας, την διαμόρφωσε ο Πέτρος Παράσχης.

σχετικα ondemand