Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

“Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια” – Οι «Θαλασσογραφίες» του Μάνου Λοΐζου και του Λευτέρη Παπαδόπουλου

Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου, 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7. Ακούγοντας τον κλασσικό δίσκο του Μάνου Λοΐζου και του Λευτέρη Παπαδόπουλου, 51 χρόνια μετά την κυκλοφορία του (Πρώτη έκδοση: Οκτώβριος 1970). Διαβάζουμε ιστορίες από την πραγματικότητα και τον «μύθο» της δημιουργίας του. Κάνουμε σκέψεις και παρακολουθούμε την πορεία των τραγουδιών του, μέσα από τα χρόνια και μέχρι τις μέρες μας. «Έχω έναν καφενέ», «Η γοργόνα» («Στην απάνω γειτονίτσα»), «Σεβάχ ο Θαλασσινός»«Τζαμάικα», «Δέκα παλικάρια», «Νανούρισμα» («θα κεντήσω πάνω στου αλόγου σου τη σέλλα»). Γιάννης Καλατζής, Γιώργος Νταλάρας, Μαρίζα Κωχ, Γιάννης Πάριος και ο ίδιος ο Μάνος Λοΐζος. Πάντα με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».
Σημείωση: Η φωτογραφία με τους συντελεστές από το οπισθόφυλλο του παλιού δίσκου βινυλίου. Δανειζόμαστε μια σχετική αφήγηση του Αχιλλέα Θεοφίλου, ο οποίος είχε την επιμέλεια της παραγωγής: “Η τελευταία εικόνα που έχω από την προετοιμασία αυτού του δίσκου είναι η φωτογράφηση για το οπισθόφυλλο. Είναι μια εποχή που κάνουμε πολύ παρέα με τον Μάνο, με το Λευτέρη και με τον Γιώργο το Βακιρτζή – ο οποίος έχει στήσει και ως μακέτα το εξώφυλλο, παίρνοντας ένα γλυπτό της Αργυρώς της Σκαρίμπακα. Θυμάμαι, έχουμε ραντεβού έξι ή ώρα το πρωί στο Κολωνάκι με όλους τους συντελεστές, προκειμένου και κατέβουμε όλοι μαζί στο Πέραμα, όπου εκεί, σε κάτι βάρκες, θα γινόταν η φωτογράφηση. Έτσι και γίνεται… Μόνο που, όταν φεύγουν μετά ο Καλατζής και ο Νταλάρας, ο Μάνος, ο Λευτέρης, ο Βακιρτζής κι εγώ, την αράζουμε στα ουζερί εκεί και η μέρα μας τελειώνει μ’ ένα άγριο μεθύσι…”. Για μας τη διαμόρφωσε ο Πέτρος Παράσχης.

σχετικα ondemand