Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

“Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια” – «Σ΄ ένα γλέντι μια βραδιά…» 3ο μέρος

«Σ΄ ένα γλέντι μια βραδιά…» – Σμυρναίικα Δημοτικά Ρεμπέτικα Λαϊκά με την Γλυκερία.
Τρίτη 28, Τετάρτη 29 και Πέμπτη 30 Ιουλίου, 8 με 9 το βράδυ, στην εκπομπή του Γιώργου Τσάμπρα “Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια”
Μια επιλογή από τις ηχογραφήσεις με την Γλυκερία, σε κομμάτια της ιστορίας του λαϊκού τραγουδιού. Από το ξεκίνημά της, μέχρι και τις μέρες μας… Ξεκινώντας από το «Μην κάνεις όνειρα τρελά» του Απόστολου Καλδάρα το 1978, συναντάμε μαζί της τα «Σμυρναίικα» από τις αρχές του ’80, τα χορευτικά της «Όμορφης Νύχτας» στο Γαλάτσι, τα στεριανά και τα νησιώτικα στη «Βόλτα στην Ελλάδα».
Αλλά και τον τρόπο και τις αφορμές που ταξίδεψαν αυτά και άλλα ανάλογα στις εμφανίσεις της, μέχρι τις μέρες μας και παράλληλα με τις προσωπικές της επιλογές. Το «Σμυρναίικο μινόρε», επιστρέφει συχνά την τελευταία πενταετία, ως πλήρης παράσταση αλλά και ως διάθεση επιλογών.
ΥΓ : Η περιπλάνηση της Γλυκερίας στην ιστορία του λαϊκού τραγουδιού συμπληρώνεται με την αναφορά της στον Μίκη Θεοδωράκη (Δίσκος «Τα θεμέλιά μου στα βουνά»), αλλά και στα αρχοντορεμπέτικα και τις ρομάντζες του Μιχάλη Σουγιούλ. Από την εποχή της «Όμορφης νύχτας» κάνει τις δικές της ερμηνείες αλλά και συνεργάζεται με τον Νίκο Παπάζογλου, ενώ στα νεώτερα χρόνια μέσα στις επιλογές της είναι τραγούδια του Νίκου Ζιώγαλα, του Παντελή Θαλασσινού αλλά και του Σωκράτη Μάλαμα. Φυσικά, όλα αυτά αποτελούν ξεχωριστά κομμάτια της αναφοράς μας.
Πάντα με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».
Επιμέλεια – Παρουσίαση: Γιώργος Τσάμπρας

Καλή σας ακρόαση!

σχετικα ondemand