Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

Ο Κώστας Καπνίσης και τα τραγούδια του | 05.07.2024

Από τον κινηματογράφο και την δισκογραφία

Παρασκευή 5 Ιουλίου, 9 με 10 το βράδυ, στην εκπομπή του Γιώργου Τσάμπρα, στο Δεύτερο πρόγραμμα 103.7.

«Ασ’ το χεράκι σου», «Γελάς», «Είσαι ένας έρωτας παράξενος», «Το αμαξάκι», «Όλα μας τα όνειρα», «Μην ερωτεύεσαι το Σάββατο», «Το δάκρυ μας σταλιά, σταλιά»: Κάπου στο τέλος της δεκαετίας του ’80, μετά από πολλή προσπάθεια είναι αλήθεια, κατάφερα να πείσω τον Κώστα Καπνίση να κάνουμε μια ραδιοφωνική εκπομπή για την πορεία του και για τις μουσικές του. Μάλιστα τότε κάτι τέτοιο δεν ήταν καθόλου εύκολο…

Είχα στη διάθεσή μου μόνο λίγα παλιά συλλεκτικά 45άρια. Ακόμη δεν είχε κυκλοφορήσει κανένα δικό του σάουντρακ σε μεγάλο δίσκο και υπήρχε μόνο μια συλλογή με τραγούδια του. Παρ’ όλα αυτά, νομίζω ότι ήταν ο πιο λιγομίλητος συνομιλητής καλεσμένος που είχα ποτέ… Απαντούσε σχεδόν μονολεκτικά. Και σαν να θεωρούσε όλα όσα του είχαν συμβεί ως καθημερινά γεγονότα που δεν άξιζαν ιδιαίτερη επισήμανση. Από τα βραβεία των διεθνών φεστιβάλ μέχρι τον μυθικό αριθμό των 110 περίπου ταινιών για τις οποίες είχε γράψει μουσική.

Με καταγωγή από τη Ζάκυνθο ο Κώστας Καπνίσης, έχει γεννηθεί στην Αθήνα το 1920. Γιος ράφτη αλλά με σημαντική μουσική παιδεία, μαθητής του Νίκου Σκαλκώτα, του Μάριου Βάρβογλη, του Γιάννη Παπαιωάννου. Στα τρία φεστιβάλ του ΕΙΡ, ’59 με ’61, αναδεικνύονται βέβαια και καθιερώνονται ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Μίκης Θεοδωράκης, συμμετέχουν όμως οι περισσότεροι, παλιοί και νεότεροι συνθέτες, του λεγόμενου ελαφρού τραγουδιού. Ο Μίμης Πλέσσας βέβαια, ο Γιάννης Σπάρτακος, ο Τάκης Μωράκης, ο Νίκυ Γιάκοβλεφ, ο Χρήστος Χαιρόπουλος, ο Κώστας Κλάββας, ο Γεράσιμος Λαβράνος, ο Λυκούργος Μαρκέας, ο Σπήλιος Μεντής, ο Αλέκος Σπάθης, ο Αλέκος Γεωργιάδης και – με ένα μόνο τραγούδι την πρώτη χρονιά – ο Καπνίσης. Από όλους, νομίζω ότι πέρασαν περισσότερο στα επόμενα χρόνια μόνο όσοι ασχολήθηκαν με άλλα είδη τραγουδιού, πέρα απ’ αυτό που ορίζουμε ως «ελαφρό». Ο Καπνίσης, ασχολήθηκε περισσότερο απ’ όλα με την μουσική επένδυση κινηματογραφικών ταινιών, συνεχίζοντας βέβαια να διευθύνει όσο γινόταν μεγάλες ορχήστρες. Στα πλαίσια των αναγκών της ραδιοφωνίας, στα πλαίσια της κινηματογραφικής παραγωγής αλλά και σε ανάλογες συναυλίες εδώ και στο εξωτερικό.

Από τα χρόνια του ’80 βέβαια, έχει ελάχιστη συμμετοχή στην δισκογραφία. Φεύγει από τη ζωή στις 4 Ιουλίου του 2007. Στα 87 του χρόνια… Από το 1988, θα αρχίσουν να κυκλοφορούν σε δίσκους και κάποια από τα πιο γνωστά σάουντρακ που έχει γράψει. Με τη σειρά που βγήκαν : «Οι γενναίοι του Βορρά», ο «Παπαφλέσσας», το «δόλωμα», ο «κατήφορος», η «υπολοχαγός Νατάσσα», η «Τζένη Τζένη», το «Αγάπη και αίμα», το «Αδέλφια μου αλήτες πουλιά»… Στην εκπομπή στεκόμαστε στην γενικότερη διαδρομή του μέσα στην εποχή που έζησε αλλά και στα χρόνια που ακολούθησαν. Και ακούμε κάποια από τα τραγούδια του. Πάντα με τη διάθεση του «Παρ’ το αλλιώς… θα βρεις!».

σχετικα ondemand