Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

«Ηλιοβασιλέματα, γεμάτα αναμνήσεις!» | 27.02.2024

Ο Μανώλης Χιώτης και τα extended play του ’60

Τρίτη 27/02/24, 9 με 10 το βράδυ, στην εκπομπή του Γιώργου Τσάμπρα και στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7.

Από τον «Πασατέμπο», έχουν περάσει μόλις 14 χρόνια! Τον έχουν πρωτοτραγουδήσει στα 1946 η Γεωργακοπούλου και παράλληλα, η Ρόζα Εσκενάζυ. Τρία άλλα τραγούδια όμως είναι σχετικά καινούργια. Στην τελευταία περίοδο του γραμμοφώνου,  τα έχουν πρωτοτραγουδήσει η Γιώτα Λύδια και η Δούκισσα. Κι είναι και δύο τραγούδια που τα έχουν τραγουδήσει αρχές του ’50, ο Τάκης Μπίνης και η Σεβάς Χανούμ. Είναι Οκτώβρης του 1960 και κάπως έτσι ξεκινάει η εφαρμογή ενός δισκογραφικού σχεδίου της εποχής, για το πέρασμα στο νέο φορέα ήχου, τα 45άρια, ενός μέρους του παλιού υλικού σε νέες εκτελέσεις.

Ο Μανώλης Χιώτης είναι εκείνος που ανοίγει αυτό το δρόμο. Κι αν πιστέψουμε την μαρτυρία του Γιάννη Καραμπεσίνη που εκείνη την εποχή συνεργάζονταν, στο Χιώτη ανήκει και η  ιδέα αυτού του σχεδίου – έχει γεννηθεί από το προηγούμενο ταξίδι του στην Αμερική. Ο Μανώλης Χιώτης το 1960 είναι μόλις 39 χρονών. Είναι όμως, στο αποκορύφωμα της μουσικής του δραστηριότητας και της  αναγνώρισης. Παράλληλα με καμιά 40αριά (!!!) καινούργια τραγούδια του, ηχογραφεί ξανά και τα παλιότερα. Με την Μαίρη Λίντα – με την οποία είναι πια διάσημο ντουέτο –  αλλά και με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση – που τότε ηχογραφούν και τα πρώτα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη – και τον νεαρό Στράτο Διονυσίου. Φυσικά, κεντρικό ρόλο στις ηχογραφήσεις έχει το μπουζούκι και τα χαρακτηριστικά σόλο του Μανώλη Χιώτη σ’ αυτό.

 Τα τρία «εξτέντετ» του Χιώτη με τις νέες εκτελέσεις του παλιού του υλικού, θα αποτελέσουν στα τέλη της δεκαετίας του ’60 έναν μεγάλο δίσκο. Με την παράξενη και εξαιρετικά …αφαιρετική αισθητική εξωφύλλων εκείνης της εποχής, το εξώφυλλο είναι μια  φλοκάτη – όπως και οι παράλληλοι δίσκοι του Τσιτσάνη και του Μητσάκη – αλλά και ένας σταυρός – αυτός είναι το χαρακτηριστικό του Χιώτη. Οι νέες γενιές της εποχής, πρώτα άκουσαν και χόρεψαν τα τραγούδια απ’ αυτές τις εκτελέσεις και μετά άκουσαν τις παλιές, εκείνες του γραμμοφώνου! Στην εκπομπή, ακούμε αυτές τις ηχογραφήσεις και σκιαγραφούμε την εποχή που έγιναν. Πάντα με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».

σχετικα ondemand