Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

Κυρατζήδες -«Ένας πασάς διαβαίνει, κι άλλος έρχεται…» | 22.02.2024

Τα δημοτικά τραγούδια και το ταξίδι τους στο παρόν

Πέμπτη 22/2/24, 9 με 10 το βράδυ, στην εκπομπή του Γιώργου Τσάμπρα και στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7.

Το θέμα της μεταφοράς των δημοτικών τραγουδιών στα πατάρια και την δισκογραφία του παρόντος, μπαίνει στη σημερινή εκπομπή με τη συμμετοχή τριών από τα μέλη της ομάδας των «Κυρατζήδων».

Οι Κυρατζήδες – από το όνομα των αλλοτινών οργανωτών και οδηγών της μεταφοράς ομάδων σε «πόλεις εργασίας καI πλουτισμού» – είναι έξι μουσικοί των νεότερων γενεών που «μέσα από τον ήχο της στεριανής ζυγιάς, αποδίδουν τα τραγούδια του παρελθόντος, δίνοντάς τους μορφή στο παρόν». Έτσι περιγράφουν οι ίδιοι την παρουσία τους, σ’ ένα σημείωμα του πρώτου τους δίσκου, όπου παίζουν και τραγουδούν κυρίως γνωστά στεριανά δημοτικά τραγούδια: «Κάτω στα δασιά πλατάνια», «Βάτους κι αγκάθια», «Ντελή – παπάς», «Ρούσσα παπαδιά», «Νταιλιάνα», «Ένας πασάς διαβαίνει». Τώρα το τι ανήκει στο παρελθόν και πως διαμορφώνεται το παρόν, τι είναι γνωστό και τι είναι άγνωστο και σε ποιόν, είναι μεγάλες και ανοιχτές συζητήσεις στο χώρο του τραγουδιού. Με τον Δημήτρη Μπρέντα (κλαρίνο), τον Αχιλλέα Χαχάμη (τραγούδι) και τον Αλέξη Νόνη (κρουστά) μιλάμε για όλα.

Πάντα με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».

ΥΓ: Το ταξίδι μέσα στην ομίχλη του άγνωστου είναι μια εκδοχή, μια ανάγνωση για την εικόνα που καθρεφτίζεται στο εξώφυλλο του πρώτου δίσκου των «Κυρατζήδων». Από το άκουσμα των ηχογραφήσεων και τη συζήτηση, θα διαμορφώσουμε τα συμπεράσματά μας.


σχετικα ondemand