Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

Χαΐνηδες 33 χρόνια μετά… Μαζί και χωριστά! | 26.01.2024

«Να μπορούσες τον κόσμο να δεις μοναχά μια στιγμή με τα μάτια μου! »

Παρασκευή 26/1/24 , 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα και στην εκπομπή του Γιώργου Τσάμπρα.

Αυτές τις μέρες έφτασε στα χέρια μου ο καινούργιος δίσκος του Δημήτρη Ζαχαριουδάκη. Μαζί με τον Δημήτρη Αποστολάκη, είναι οι βασικοί συντελεστές των Χαΐνηδων, αλλά παράλληλα επιχειρούν και κάποιες ξεχωριστές δουλειές. Εδώ και 33 χρόνια πλέον, οι Χαΐνηδες έχουν την κοινή τους ιστορία, ανάμεσα σ’ αυτά τα χρόνια όμως υπάρχουν και αρκετές ξεχωριστές σελίδες για τα βασικά τους μέλη. Είπαμε να περιπλανηθούμε σήμερα, όσο μας επιτρέπει ο χρόνος της εκπομπής, σε λίγα μάλλον απ’ όσα δημιούργησαν «μαζί και χωριστά».

Η τελευταία κοινή τους παρουσία, μόλις πέρσι : «9 έμμετρα αμετροεπή τραγουδιηγήματα και μία ταινία τυφλού κινηματογράφου – Πόνημα μετανεωτερικής οντολογικής προσέγγισης αποκλινουσών κατηγοριών κοινώς …Βάρδα φουρνέλο!». Έχουν εκδώσει έντεκα κοινούς δίσκους, από το 1991 μέχρι σήμερα. Αφετηρία τους, η μουσική παράδοση της Κρήτης. Σιγά σιγά όμως, στον ήχο τους προστέθηκαν μουσικές φόρμες της Ανατολικής Μεσογείου, όσο και στοιχεία από τον σύγχρονο ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό ήχο… Και ανάμεσα στους δίσκους της ομάδας, υπήρξαν προσωπικές δουλειές κάποιων από τα μέλη της, συνεργασίες τους με άλλους μουσικούς που πέρασαν στην δισκογραφία τους ή δικές τους συμμετοχές σε δουλειές άλλων και διαφορετικών μουσικών.

Όλα αυτά αποτελούν ένα παράλληλο ψηφιδωτό. Ίσως χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη προσοχή και χρόνο. Αλλά ίσως και μέσα σ’ αυτή την ώρα, να μπορούν να καθρεφτιστούν κάποιες κατευθύνσεις τους. Θα είχε ενδιαφέρον να μεταφέρουμε και αποσπάσματα από κείμενα και συνεντεύξεις ακόμη που συνόδεψαν όλα αυτά, όλα αυτά τα χρόνια – αλλά νομίζω ότι τα τραγούδια τα λένε καλά και μόνα τους. Από το «Καπηλειό» μέχρι τον «Αρμενοχωριανό συρτό» με τον Κωστή Αβησσυνό, από το «Μακρύ χειμώνα» μέχρι τα τραγούδια του Χρήστου Κωνσταντίνου, από τον Ψαραντώνη μέχρι τον Μανώλη Πάππο και τον Κωνσταντή Πιστιόλη. Κι όποιος θέλει, ψάχνει… Πάντα, με τη διάθεση του «Παρ’ το αλλιώς… θα βρεις!».

ΣΗΜ : Η φωτογραφία της ανάρτησης, στιγμή από ζωντανή ηχογράφηση με τους Χαΐνηδες, στα στούντιο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, στις 14 Μαρτίου του 2013. Η ηχογράφηση μεταδόθηκε ζωντανά από το Δεύτερο πρόγραμμα αλλά καταγράφηκε και τηλεοπτικά. Με την εξέλιξη των γεγονότων, δεν μεταδόθηκε

σχετικα ondemand