Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

Λες κι οργώνω μες στα βράχια | 24.01.2024

Για τη διαδρομή του στιχουργού Δημήτρη Ρήτα

Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024, 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7 και στην εκπομπή του Γιώργου Τσάμπρα.

Είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας, οι στιχουργοί που δεν υπήρξαν «επαγγελματίες» με την έννοια της συνεχούς τροφοδοσίας του χώρου. Συνήθως, ήταν άλλες οι επαγγελματικές ή και οι καλλιτεχνικές τους προτεραιότητες και παράλληλα έγραφαν στίχους για κάποια τραγούδια. Συνήθως είχαν συγκεκριμένους συνεργάτες – συνθέτες και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Οι στιχουργοί αυτοί, δεν καθόρισαν τόσο την εξέλιξη του χώρου, όσο κάποιοι από τους κορυφαίους. Αλλά και δεν έγιναν ποτέ ανάλογα γνωστά ονόματα και πρόσωπα. Αυτό όμως δεν έχει να κάνει ούτε με την επιτυχία και το ενδιαφέρον κάποιων συγκεκριμένων τραγουδιών τους, ούτε με τις εμπειρίες ζωής και δημιουργίας που έχουν να καταθέσουν.

Από την πρώτη δισκογραφική εμφάνιση του Δημήτρη Ρήτα, έχουν περάσει … 56 χρόνια! Πρώτο τραγούδι : «Λες κι οργώνω μες στα βράχια» με μουσική του Απόστολου Καλδάρα και ερμηνεύτρια την Βίκυ Μοσχολιού. Στα 1967. Δεν ξέρω αν η συνέχειά του ήταν κάποτε και … «όργωμα στα βράχια». Για αρκετά χρόνια τότε, συνεργάστηκε με τον Απόστολο Καλδάρα. Σε σκόρπια τραγούδια που είπαν ο Κόκοτας, ο Πάριος, η Γλυκερία, ο Μενιδιάτης, ο Κλωναρίδης αλλά και στον «κύκλο τραγουδιών «Ρίζες και χρώματα», την μοναδική ενασχόληση του Καλδάρα με τις επιμέρους τοπικές μουσικές παραδόσεις της Ελλάδας, με ερμηνεύτρια την Ξανθίππη Καραθανάση. Αργότερα, ήρθαν συνεργασίες με τον Χρήστο Νικολόπουλο και τον Θανάση Πολυκανδριώτη. Σε τραγούδια που είπαν ο Πάριος, ο Βοσκόπουλος, η Πόλυ Πάνου, ο Πουλόπουλος, η Στανίση κ.α. Αλλά, από ένα χρονικό σημείο και πέρα, ασχολήθηκε πολύ περισσότερο με το θέατρο και γενικότερα με τις πολιτιστικές δραστηριότητες στην πατρίδα του, την Καρδίτσα. Τα «Έργα και οι ημέρες του» – που πρόσφατα εξέδωσε σε βιβλίο –  έχουν πολλές σελίδες για όλα αυτά. Από αυτά ξεκίνησε κι ένας ακόμη «κύκλος τραγουδιών», τα «Ανθοτράγουδα» με τον Χρήστο Νικολόπουλο και με τη συμμετοχή αρκετών λαϊκών αλλά και δημοτικών τραγουδιστών.   

Ο Δημήτρης Ρήτας, έρχεται στην εκπομπή για να μιλήσουμε για όλα αυτά, να ακούσουμε τραγούδια του αλλά και τραγούδια άλλων που αγάπησε στη ζωή του. Από το «Χρυσοπράσινο φύλλο» του Θεοδωράκη και το «Ας πάν στην ευχή τα παλιά» του Καλδάρα, μέχρι την «Μικρή πατρίδα» του Γιώργου Ανδρέου. Πάντα με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».

ΣΗΜ: Στην εικόνα της ανάρτησης, ο Ρήτας με τον Καλδάρα στο οπισθόφυλλο του δίσκου «Ρίζες και χρώματα», στα 1975 αλλά και το εξώφυλλο του πρόσφατου αυτοβιογραφικού του βιβλίου.

σχετικα ondemand