Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

Η Ρίτα Σακελλαρίου τραγουδά Γιώργο Μανισαλή | 08.01.2024

Ένας δίσκος, μια εποχή, μια ιστορία

Κυκλοφορία : Οκτώβριος 1970

Δευτέρα 8/1/24, 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7 και στην εκπομπή του Γιώργου Τσάμπρα.

To «Κάθε ηλιοβασίλεμα» είναι μάλλον το πρώτο καθοριστικό τραγούδι στην οριστική καθιέρωση της Ρίτας Σακελλαρίου, καθώς ξεκινά η δεκαετία του ’70. Θα κυκλοφορήσει για πρώτη φορά σε μικρό δίσκο τον Απρίλιο του 1969, θα το τραγουδήσει η Ρίτα και στον κινηματογράφο της εποχής δίπλα στον Νίκο Ξανθόπουλο, μαζί με τον δημιουργό του, τον Γιώργο Μανισαλή. Και η μεγάλη του επιτυχία, θα οδηγήσει και στον πρώτο μεγάλο προσωπικό δίσκο της, που θα ονομαστεί ακριβώς «Κάθε ηλιοβασίλεμα».

Δεν θα ξεχάσω ποτέ τον συγκλονιστικό τρόπο με τον οποίο η Σακελλαρίου, μου περιέγραφε την προηγούμενη «ιστορία» της: «Ακόμα τότε εγώ, δούλευα σ ένα μαγαζί μ’ ένα πεντακοσάρικο κι όταν έλεγα στο αφεντικό “Σε παρακαλώ, βάλε μου μια ταμπέλα με το όνομά μου”, μου ‘λεγε: “Δεν πειράζει! Και να τη βάλω, θα την πάρει ο …αέρας!”. Με τον ίδιο τρόπο, περιέγραφε όμως και τις …παρενέργειες της επιτυχίας: «Τότε, ήτανε και το πιάτο στις δόξες του. Έχω κόψει χέρια, πόδια… Θυμάμαι έλεγα το “Ιστορία μου” και ήμουνα έγκυος. Βάζανε τα πιάτα ντάνες το ένα πάνω στ’ άλλο, ρίχνανε ουίσκι και …τα καίγανε πάνω στο τραπέζι! Καθώς τραγουδάω, βλέπω το τραπέζι ν’ αναποδογυρίζει και τα ποτήρια να ‘ρχονται ίσια πάνω μου. Κόντεψα να πάρω φωτιά…». Το ίδιο άμεσα και αποκαλυπτικά μιλούσε και ο Γιώργος Μανισαλής για εκείνη την εποχή και την συνεργασία του με την Ρίτα.

Στη σειρά που ακούμε ολόκληρους δίσκους – σαν να βάζαμε στο πικ απ από την αρχή μέχρι το τέλος έναν παλιό δίσκο βινυλίου – ακούμε ολόκληρο το δίσκο «Κάθε ηλιοβασίλεμα» αλλά και κάποιες ακόμη επιτυχίες από την συνεργασία Μανισαλή – Σακελλαρίου. Και βεβαίως, περιγράφουμε την εποχή αλλά και την δημιουργία του. Πάντα με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».

σχετικα ondemand