Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

Γυναικείες φωνές σε τραγούδια του Άκη Πάνου | 04.01.2024

Τετάρτη 3 και Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024, 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7 και στην εκπομπή του Γιώργου Τσάμπρα.

Ένα μόνο δισκάκι 45 στροφών. Στη μια του όψη, ο «Πυρετός» και στην άλλη το «Κοίτα με στα μάτια λοιπόν / και εξηγήσου». Η μοναδική συνεργασία του Άκη Πάνου με την Μαρινέλλα, ήταν αυτά και μόνον τα δύο τραγούδια. Που έμελλε όμως να γράψουν μια ξεχωριστή ιστορία… Δεν είναι ο αριθμός των τραγουδιών που καθορίζει τις συνεργασίες. Είναι η δύναμή τους… Σε δυό εκπομπές, είπαμε να διαλέξουμε τραγούδια του Άκη Πάνου που ηχογράφησε με γυναικείες φωνές. Η συνεργασία του με την Μαρινέλλα είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα για το ότι αρκούν δύο ή και ένα τραγούδι για να δώσουν υπόσταση σε μια συνεργασία. Από την άλλη μεριά, η γυναικεία φωνή που έχει δώσει τα περισσότερα τραγούδια του, είναι η Βίκυ Μοσχολιού. Και κάποια από αυτά, έχουν γράψει ξεχωριστή ιστορία : «Ασφαλώς και δεν πρέπει», «Θα κλείσω τα μάτια», «Δεν κλαίω για τώρα», «Πήρα απ’ το χέρι σου νερό»… Γιώτα Λύδια : «Η πιο μεγάλη ώρα» κ.α. Λίτσα Διαμάντη «Και τότε». Καίτη Γκρέυ. Πόλυ Πάνου. Δούκισσα. Μαίρη Μαράντη «Δώσ’ μου να πιώ». Χαρούλα Λαμπράκη. Βούλα Γκίκα. Γωγώ Θεοδώρου. Μπέμπα Διαμαντοπούλου.

Αλλά δεν θα ξεχάσω ποτέ, τα λόγια του Άκη Πάνου, από μια συνομιλία μας στα 1994 : « Μα και τα τραγούδια πού ‘χω δώσει σε γυναίκες πάλι αντρικά είναι «Πυρετός» είναι ένα τραγούδι που αν το ‘λεγε άντρας, δε θα ‘χε τη μορφή που έχει. Είναι απρόσωπο το τραγούδι. Όπως και το «Κοίτα με στα μάτια». Και μιλάω για δυο τραγούδια πού ‘χει πει ή κυρία Μαρινέλλα. «Ούτε αχ δεν θα πω», «Η πρώτη δύσκολη στιγμή», «Δεν κλαίω για τώρα»: Τα λέει ή κυρία Μοσχολιού. Αλλά είναι τραγούδια που δεν έχουνε …φύλο! Ελάχιστα είναι τα τραγούδια μου που έχουνε πρόσωπο και αναφέρονται συγκεκριμένα σε έναν άντρα ή σε μια γυναίκα .Το «Άντε να περάσει ή μέρα» που λέει ο Καζαντζίδης, θα μπορούσε να το ‘χει πει γυναίκα. Και το «Άσε με ζωή» και το «Η ζωή μου όλη» .Φαντάζομαι, ας πούμε, το «Η ζωή μου όλη» με την κυρία Αλεξίου! Ας πούμε καί θα το ‘θελα! Καταλαβαίνεις, τι λέω; Θα είχε άλλη μορφή….Τα τραγούδια μου, δεν έχουνε φύλο. Ίσως θα τα γουστάριζα ειπωμένα από έναν άντρα και μια γυναίκα, σε δυο διαφορετικές εκτελέσεις. Αλλά ακόμη, για να πάμε βαθύτερα… Θα ήθελα να είμαι περισσότερο καλλίφωνος! Και όλα μου τα τραγούδια να τά ‘χω πει εγώ».

Είναι μόλις το 1/3 από τα τραγούδια του Άκη Πάνου που ηχογράφησε ο ίδιος με γυναικείες φωνές. 53 από τα 200 τραγούδια του – αν μέτρησα σωστά! Σε δύο εκπομπές ακούμε όσα χώρεσαν από αυτά και διαβάζουμε αποσπάσματα από μια συνομιλία μας για τις σχέσεις του με τις ερμηνεύτριες των τραγουδιών του και για τις σκέψεις του για τη θέση των γυναικών στο λαϊκό πάλκο. Και θα επανέλθουμε… Πάντα με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».

ΣΗΜ : Η φωτογραφία της ανάρτησης από την συνεργασία του Άκη Πάνου με την Μαρινέλλα. Σπάνια καταγραφή! Ελάχιστες φωτογραφίες του θυμάμαι με τις γυναικείες φωνές που συνεργάστηκε.

σχετικα ondemand