Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

Άλλα μου λεν τα μάτια σου και άλλα η καρδιά σου | 07.12.2023

Η Πόλυ Πάνου τραγουδά Θόδωρο Δερβενιώτη

Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου, 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7 και στην εκπομπή του Γιώργου Τσάμπρα.

… «Ένα σφάλμα έκανα», «Δώστε μου μία συμβουλή», «Είμαι μια γυναίκα αμαρτωλή», «Μαθημένα τα βουνά από τα χιόνια» : Μπορεί τα τραγούδια που ξέρουν πολλοί μέχρι σήμερα από την συνεργασία τους να είναι λίγα, το σύνολο των τραγουδιών που ηχογράφησαν μαζί όμως, είναι εκεί γύρω στα 40! Και μάλιστα, περισσότερα από τα μισά, δεν πέρασαν ποτέ σε μεγάλους δίσκους βινυλίου ή ψηφιακούς δίσκους. Σήμερα βέβαια, στο διαδίκτυο, ίσως μπορεί να βρει κανείς περισσότερα… Αλλά πρέπει να τα ψάξει. Τραγούδια φανερά φτιαγμένα πάνω στο εκφραστικό και φωνητικό ταπεραμέντο της Πόλυς Πάνου εκείνα τα χρόνια. Τραγούδια που καθρεφτίζουν με τον καλλίτερο τρόπο τόσο ερωτικές ιστορίες όσο και κοινωνικά προβλήματα όπως η φτώχεια και η ξενιτειά. Και βεβαίως, με τα νεώτερα δεδομένα, μπορεί να απορεί κανείς πως η Πόλυ Πάνου που ήταν τότε εκεί γύρω στα 20 χρόνια της, μπορούσε να είναι τόσο πειστική στο ρόλο της μάνας ενός ξενιτεμένου, ώστε να μην αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης της αλήθειας στην έκφραση του τραγουδιού. Αλλά και ο Δερβενιώτης και οι στιχουργοί ( Βίρβος, Κολοκοτρώνης,Μάνεσης, Μουρκάκος… ) έχουν δουλέψει με λεπτομέρεια πάνω στα τραγούδια. Η Πόλυ Πάνου ηχογραφεί για πρώτη φορά ένα τραγούδι του Θόδωρου Δερβενιώτη στα 1956. Το «Φεύγω μανούλα μου γλυκιά»… Και στα χρόνια του γραμμοφώνου και τα πρώτα χρόνια των μικρών δίσκων – μέχρι το 1962 – θα συνεργαστούν πολύ στην δισκογραφία. Μετά, θα βρεθούν μια – δυο φορές περιστασιακά με καινούργια τραγούδια. Ως τα 1975… Αλλά οι μεγάλες τους επιτυχίες, θα αντέχουν πάντα. Και κάποιες θα γνωρίσουν πολλές νεότερες εκτελέσεις. Από τον Γιώργο Νταλάρα που επανέφερε το «Άλλα μου λεν τα μάτια σου» στα «50 χρόνια ρεμπέτικο τραγούδι» μέχρι το «Ένα σφάλμα έκανα» με την Ελένη Τσαλιγοπούλου κι ως τους … «Gadjo Dilo» – 9,5 εκατ. προβολές μετράει το «Άλλα μου λεν τα μάτια σου» στη δική τους εκδοχή! Στην εκπομπή ακούμε τις πρώτες εκτελέσεις των τραγουδιών που επανήλθαν αλλά και πολλά από τα λιγότερο γνωστά. Πάντα με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».

ΣΗΜ : Έχει συμβεί σε πολλές περιπτώσεις, αλλά θα μού επιτρέψετε να εκπλήσσομαι πάντα όταν διαπιστώνω ότι καλλιτέχνες με τόσο εκτεταμένη συνεργασία, δεν έχουν ανάλογες κοινές …φωτογραφικές καταγραφές. Άλλα ήθη, άλλα έθιμα, άλλες εποχές!

σχετικα ondemand