Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

«Πότε Βούδας, πότε Κούδας» στο… «Βαλκανιζατέρ»! | 05.12.2023

Μανώλης Ρασούλης – Πέτρος Βαγιόπουλος 1986-1995

Τρίτη 5 Δεκεμβρίου, 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7 και στην εκπομπή του Γιώργου Τσάμπρα.

Νίκος Παπάζογλου, Ελένη Βιτάλη, Γλυκερία, Αγάθωνας Ιακωβίδης, Πασχάλης Τερζής, Λάμπρος Καρελάς, Ανδρέας Καρακότας, οι δύο δημιουργοί και άλλοι. Ο Πέτρος Βαγιόπουλος έχει αφηγηθεί πολλές φορές – και με πολύ απολαυστικό τρόπο – πως μέσα από γραπτά του Μανώλη Ρασούλη από το περιοδικό «Αυγό», έβγαλε τους στίχους για το τραγούδι «Πότε Βούδας, πότε Κούδας». Υπήρξε μάλλον, η πιο μεγάλη τους επιτυχία. Αλλά αρχικά, ο ομώνυμος μεγάλος δίσκος, δεν πήγε και τόσο καλά.  Χρόνια μετά, θα μου πει με τον ξεχωριστό του τρόπο ο Μανώλης Ρασούλης: «Το εν λόγω τραγούδι μπορεί να διαφήμιζε αργότερα λογής … ελληνάδικα και …βαρελάδικα, αλλά συνολικά είχε πουλήσει τότε 8 χιλιάδες δίσκους – πολύ μικρός αριθμός για εκείνα τα χρόνια. Είχε αποσυρθεί από την εταιρεία εννιά ολόκληρα χρόνια. Κι αν δεν το ‘βγαζε σε άλλη εκτέλεση ο Παπάζογλου, ίσως να μην είχε ξανατυπωθεί ο δίσκος».

Εννέα χρόνια μετά, ο Μανώλης Ρασούλης γράφει στο ένθετο της επόμενης δουλειάς τους με τον Πέτρο Βαγιόπουλο: “Με τον Πέτρο, τα ενθάδε άσματα τα πήγαμε σε αρκετές γνωστές εταιρείες, αλλά μην παίρνοντας ως συνήθως χαμπάρι ούτοι, μας εκπαραθυρώσασι. Ως και παρωχημένους μάς είπε ένας παραγωγίσκος. “Πάμε” λέω στον Πέτρο. “Τούτοι δω είναι πολύ ανοιχτομάτηδες”. Χρειαζόμασταν έναν …αδαή να τον τριπλάρωμε για να δισκογραφήσωμε τα παρόντα άσματα. Κι εκεί που μάς έτρωγε το …πυράγχος, πέσαμε πάνω στον Στέλιο Φωτιάδη, μουσικό τον ίδιο, τον παραμυθιάσαμε, τον ρίξαμε άφιλα στην παγίδα κι ο καημένος ενέδωσε τελικά ( μην του το πείτε!). Ο δίσκος αυτός ήταν το «Βαλκανιζατέρ» ( ρασουλικός νεολογισμός που εμφανίζεται για πρώτη φορά το 1985, στο σημείωμα του πρώτου δίσκου του με τον Βαγιόπουλο,το 1985 ).   

Το «Πότε Βούδας, πότε Κούδας», κυκλοφόρησε τον Οκτώβρη του 1986 και το «Βαλκανιζατέρ» τον Φεβρουάριο του 1995. Η  αποψινή εκπομπή είναι μια μείξη με τραγούδια από τους δυό αυτούς δίσκους. Με στίχους του Μανώλη Ρασούλη, μουσικές του Πέτρου Βαγιόπουλου και κατοπινές αφηγήσεις του Μανώλη Ρασούλη για την δημιουργία και την εποχή τους. Πάντα με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».

σχετικα ondemand