Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

Άνοιξα πόρτα στη ζωή: Ένας δίσκος, μια ιστορία, μια εποχή | 28.11.2023

Σωτηρία Μπέλλου – Στέλιος Βαμβακάρης

Κυκλοφορία: Φεβρουάριος 1985

Τρίτη 28/11/23, 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7 και στην εκπομπή του Γιώργου Τσάμπρα.

Ένας δίσκος με έξι κλασσικότατα ζεϊμπέκικα, δυο απτάλικα, ένα χασάπικο, ένα χασαποσέρβικο κι ένα “εξωτικό – ανατολίτικο” δεν είναι ότι πιο χαρακτηριστικό για τις αρχές του 1985. Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα ακούσουμε από εκείνη την εποχή, στη σειρά που ακούμε ολόκληρους δίσκους, σαν να βάζαμε στο πικ απ από την αρχή μέχρι το τέλος έναν παλιό δίσκο βινυλίου. Είναι το 1985 που ο Στέλιος Βαμβακάρης, προτείνει στη Σωτηρία Μπέλλου να τραγουδήσει σ’ έναν μεγάλο δίσκο δικά του τραγούδια. Κι έτσι γίνεται ο δίσκος «Άνοιξα πόρτα στη ζωή» με τραγούδια του Στέλιου Βαμβακάρη πάνω σε στίχους κυρίως της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου και του  Κώστα Κινδύνη, αλλά ακόμη κάποια του Κώστα Κοφινιώτη, του Νίκου Ρούτσου και της νεώτερης Γεωργίας Παναγιώτη. Δεύτερη φωνή στον δίσκο κάνει η νεαρή τότε τραγουδίστρια Χαρά Πομώνη, που είχε μεγάλη συνεργασία με τον Στέλιο Βαμβακάρη στα χρόνια του ’80.

Η Μπέλλου του 1985, κουβαλάει τον 40χρονο μύθο της αλλά εξακολουθεί, λίγο πριν συμπληρώσει τα 65 χρόνια της, να είναι εξαιρετικά ενεργή τόσο στο πάλκο όσο και στη δισκογραφία. Εκείνη είναι η πρώτη περίοδος που περνά στο “Χάραμα’ της Καισαριανής μόνη, χωρίς τον Βασίλη Τσιτσάνη, που έχει φύγει για πάντα στις αρχές της προηγούμενης χρονιάς. Και θυμόταν σχετικά, χρόνια μετά, ο Στέλιος Βαμβακάρης: « Πριν ακούσει τα τραγούδια, μού απαντάει “Ήρθε η ώρα σου” . Και …αστειεύεται: “ Το ’χω απωθημένο ρε μπαγάσα, να σε βάλω … δεύτερο για το όνομα που έχεις!  Δε μπόρεσα να βάλω τον πατέρα σου, δεν έλαχε να μού δώσει τραγούδια. Τώρα, θα μού δώσεις εσύ και θα σε βάλω … δεύτερο!”. Άκουσε τα τραγούδια και μπροστά μου – αυτό δεν το ‘χει κάνει κανένας άλλος και πρέπει να στο πω – παίρνει τηλέφωνο στην εταιρία και λέει : “Θα ‘ρθω με το Στέλιο να κανονίσετε τα του δίσκου”. “Ποιού δίσκου;” τής λένε. Απαντά : «Θα τα πούμε στο ραντεβού». Δεν είχαν καμιά αντίρρηση, βέβαια. Θυμάμαι, μ’ έβαλε και υπόγραψα συμβόλαιο και επιβλήθηκε η ίδια να πάρω ποσοστά. Μού ‘κανε εξήγηση αρσενική και δεν μ’ άφησε στο έλεος της εταιρίας  – πρώτη φορά που συνεργάστηκα με άνθρωπο και εξηγήθηκε έτσι! ».

Ακούμε λοιπόν ολόκληρο αυτό το δίσκο, ρίχνοντας παράλληλα κλεφτές ματιές στην εποχή που γράφτηκε και ηχογραφήθηκε, αλλά και παρατηρώντας την πορεία του μέσα σε εκείνη την τόσο διαφορετική εποχή. Πάντα με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».

σχετικα ondemand