Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

Εγώ είμαι γιός της Κοκκινιάς | 27.11.2023

Μια ακόμη βραδιά για τον Στέλιο Βαμβακάρη

Δευτέρα 27 Νοεμβρίου, 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7 και στην εκπομπή του Γιώργου Τσάμπρα.

Με αφορμή τη βραδιά που αφιερώνουν απόψε στον Στέλιο Βαμβακάρη στον «Μέρμηγκα» στην Νίκαια οι φίλοι του, επιστρέφουμε κι εμείς για μια βραδιά σε όσα κατέγραψε στην δισκογραφία αλλά και σε στιγμές που καταγράφηκαν εδώ, στα στούντιο της ΕΡΑ, κάποια χρόνια πριν. Μια επιλογή από τα τραγούδια με τον Γιώργο Νταλάρα, τον Νίκο Ξυλούρη, τη Σωτηρία Μπέλλου, τη Βίκυ Μοσχολιού, την Καίτη Γκρέυ, τον Βαγγέλη Περπινιάδη στα χρόνια του ’70 και του ’80. Αλλά και από όσα κατέγραψε ο ίδιος με τη φωνή του ή με την μουσική παρέα που είχε στα νεώτερα χρόνια – από τους πιο σταθερούς ανάμεσα σ’ αυτούς, η Εβελίνα Αγγέλου και ο Μιχάλης Δήμας – μέχρι τον τελευταίο δίσκο με παραγωγό και συμμέτοχο τον Σωκράτη Μάλαμα. Τραγούδια γνωστά και λιγώτερο ακουσμένα. «Μάνα μου αλλιώς μου τά ‘πες / για φιλίες και γι’ αγάπες», «Είναι κακούργα η ξενιτιά», «Η φαντασία στην εξουσία», «Αγνώστου διαμονής», «Ο επισκέπτης».

Πάντα με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».

ΣΗΜ ( 1 ) : Ο τίτλος της βραδιάς, από τραγούδι με στίχους του Λευτέρη Χαψιάδη που πρωτόπε ο Γιώργος Νταλάρας το 1986 . Οι στίχοι περιγράφουν συγκλονιστικά τον τρόπο και το βίωμα του Στέλιου : «Εμένα τα τραγούδια μου/ σαν μοιρολόγια μοιάζουν/ τον πόνο της Ανατολής/ στη Δύση κουβεντιάζουν/ Εγώ είμαι γιος της Κοκκινιάς/ της προσφυγιάς εγγόνι/ και κλαίει η Σμύρνη μέσα μου/ σαν πληγωμένο αηδόνι».

ΣΗΜ (2 ) : Στη φωτογραφία της ανάρτησης, ο Στέλιος Βαμβακάρης με την ομάδα που έπαιξε στα στούντιο της Ραδιοφωνίας στις 27 Μαΐου του 2008. Εβελίνα Αγγέλου : Τραγούδι, Μιχάλης Δήμας : μπουζούκι, μπαγλαμά, Γιάννης Ζαχαρόπουλος ; κιθάρα, Σίμος Κακαβέσης : κιθάρα, μπάσσο , Νίκος Γιαννάτος : μπάσσο, κιθάρα, Θύμιος Καρράς : κρουστά.

σχετικα ondemand