Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

Από «το κορίτσι του τεκέ» στο «Χάραμα Καισαριανής» | 22.11.2023

Γνωριμία με τον Γιάννη Τσιαντή κα τις επιρροές του

Τετάρτη 22 Νοεμβρίου, 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7 και στην εκπομπή του Γιώργου Τσάμπρα.

Δύο μυθιστορήματα και δύο δίσκοι. «Το κορίτσι του τεκέ» και το «Χάραμα Καισαριανής». Ο κόσμος της Δραπετσώνας στα χρόνια της προσφυγιάς και της πρώτης ανάπτυξης του ρεμπέτικου. Ο κόσμος της Καισαριανής, στην Κατοχή και τα κατοπινά χρόνια.

Κατά τα άλλα, ο Γιάννης Τσιαντής που τα δημιούργησε είναι γιατρός, καρδιολόγος, στο Χαλάνδρι! Του ζήτησα να μου αναφέρει κάποια τραγούδια που να αποτέλεσαν αφορμές για τις «ιστορίες» του και μου έστειλε ένα πλήρη κατάλογο: «Τραγούδια που με επηρέασαν σε σκηνές του βιβλίου». Όπου είχαν θέση ο Τσιτσάνης, από το «Μην απελπίζεσαι και δεν θ’ αργήσει» μέχρι «της Γερακίνας γιος», το «Μινόρε του Χαλκιά», ο Μάρκος, ο Βαγγέλης Παπάζογλου, το «Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι» αλλά και η «Μικρά Ασία» του Απόστολου Καλδάρα, το «Όλα ρημάδια» με την Βέμπο, το «Βλέφαρό μου» του Κυπουργού με τον Χρόνη Αηδονίδη, το «Μάνα δε φυτέψαμε» του Λοΐζου με τον Νταλάρα, η «Ακροναυπλία» αλλά και το «Έπεσε βροχή κι αγέρας» του Ανδριόπουλου με την Μπέλλου και πολλά άλλα.

Δεν προλαβαίνουμε να τα ακούσουμε όλα στην εκπομπή. Θέλουμε να ακούσουμε και δικά του τραγούδια από τους δύο δίσκους του. Και κυρίως, να συζητήσουμε πως γίνεται να καταγράφουν τα τραγούδια την Ιστορία.

Πάντα με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».

σχετικα ondemand