Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

Ο δικός μου Κραουνάκης – Ιστορίες με τον Σταμάτη… | 08.11.2023

Μανώλης Μητσιάς, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Κώστας Μακεδόνας, Παύλος Αγιαννίδης, Δημήτρης Μανιάτης : Τρείς τραγουδιστές και δύο δημοσιογράφοι για τη συνεργασία τους με το Σταμάτη Κραουνάκη, για την εμπειρία τους από το Σταμάτη Κραουνάκη, για την μελέτη τους πάνω στο Σταμάτη Κραουνάκη.

Βράδυ Τετάρτης 8 Νοεμβρίου, μετά την συναυλία του Σταμάτη Κραουνάκη κι ως τις 11,  στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7 και στην εκπομπή του Γιώργου Τσάμπρα.  

Κάποια στιγμή ο Σταμάτης Κραουνάκης, αντικρούοντας την παροιμιώδη «εξάρτησή» μου από την Ιστορία του τραγουδιού, μού είχε πει με τον γλυκό του τρόπο που όμως δεν επιδέχεται αμφισβήτηση : «Μόνο εσύ κρατάς ραπόρτα, αγάπη μου! Η ιστορία ξαναγράφεται…». Ότι «η ιστορία ξαναγράφεται», είναι αλήθεια. Εξαρτάται από το ποιος τη λέει, πως τη λέει, πότε τη λέει… Από συμπάθειες κι αντιπάθειες, από αποκλεισμούς και πριμοδοτήσεις… Όμως – για να δανειστώ μια φράση από ένα στίχο της Λένας Παππά που έκαναν τραγούδι ο Χάρης και ο Πάνος Κατσιμίχας – «ό,τι υπήρξε μια φορά/ δε γίνεται να πάψει να έχει υπάρξει».

Κάπως έτσι βρισκόμαστε τώρα σ’ αυτή την εκπομπή, με τη συνδρομή φίλων και συνεργατών του Σταμάτη Κραουνάκη, να πρέπει να διαλέξουμε «τις μεγάλες στιγμές του δημιουργού από τα «Σκουριασμένα Χείλη» με τη Βίκυ Μοσχολιού, ως σήμερα» – έτσι το έγραψε η Μαρία Κοζάκου στο κεντρικό δελτίο τύπου της ημέρας. Λοιπόν! Θα διαλέξουμε όσα τραγούδια χωράνε και θα πούμε τις ιστορίες τους. Και ξέρουμε ότι αμέσως μετά μπορεί να το μετανιώσουμε και να θέλουμε άλλα! Έτσι κι αλλιώς, είναι τόση η δουλειά στα 45 – αισίως! – χρόνια που ο Σταμάτης Κραουνάκης ηχογραφεί που είναι αδύνατον να τα θυμάται κανείς όλα και να τα μεταφέρει κανείς όλα, όσο χρόνο και να ‘χει. Η κάθε εποχή λοιπόν, ο κάθε άνθρωπος, η κάθε στιγμή, διαλέγει ότι του ταιριάζει. Αυτό θα κάνουμε κι εμείς σήμερα, αυτή την ώρα.

Πάντα με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».

σχετικα ondemand